Инфекцията е състояние на заразеност, при която даден микроогранизъм е попаднал в макроорганизма, в условията на външната среда.
 
Инфекциите в устната кухина биват няколко вида:
 
  • Бактериални;
  • Гъбични инфекции;
  • Вирусни инфекции;
  • HIV—инфекции.
 
Децата са по-силно предразположени към инфекции в сравнение с възрастния човек. Това се дължи на редица особености на оралната лигавица в детската възраст. За нея са характерни: фин епител, по-тънка съединителна тъкан, по-тънка, по-рехава, по-пропусклива и слабодиференцирана базална мембрана.
 
В оралната лигавица се наблюдава усилена васкуларизация с изобилие от капиляри, по-голяма степен на митотична активност. Ранимостта на оралната лигавица е по-голяма, но за сметка на това епителизацията (зарастването) й протича много по-бързо от нормалното. Всички тези фактори благоприятстват навлизането и развитието на микроорганизмите в детския организъм, особено в съчетание с отслабена имунна защита.
 
Имунната система на кърмачето се изгражда на базата на пасивния имунитет, предаден от майката и минималната начална собствена имунологична реактивност.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Острите вирусни инфекции с прояви в устната кухина имат сходни черти, най-често се проявяват под формата на множество везикули или руптурирали малки язвички, неспецифичен налеп по езика. Налице са температура, неразположение, мускулна слабост, оплаквания от горните дихателни пътища, липса на апетит. Най-често срещаните вирусни инфекции с проява в устната кухина са тези, причинени от вирусите от групата на Herpesviridae.
 
При децата най-честите инфекции в устната кухина са: 
  • Херпес симплекс тип 1;
  • Варицела-Зостер вирус;
  • Epstein-Barr вирус;
  • Цитомегаловирус.
 

Херпес симплекс тип 1

Причинява първичен херпетичен гингивостоматит и вторичен или рекурентен херпес. При първа среща с вируса се развива първичен херпетичен гингивостоматит, поради което е по-често срещан при деца и млади хора. Заразените се оплакват от характерните вирусни продроми-сънливост, неразположение, болки в мускулите, липса на апетит, втрисане и температура. 1-2 дни по-късно се появяват дифузни везикуларни лезии в устната кухина. Те бързо руптурират (пукват се), като образуват малки много болезнени язвички. Везикуларните лезии се съпровождат с остър гингивит. Езикът е обложен.
 
След първичната среща с този вирус, той остава в латентно състояние в нервните ганглии и се реактивира при определени стимули-прекомерно излагане на слънце, стрес, гастроинтестинални проблеми, травма, имунен дефицит.
 
Рецидивиращият херпес (херпес лабиалис) представлява малка лезия с единични или множество везикули, които обикновено се срещат в ъглите на устата, на границата на устните с кожата, под носа, което се предшества от сърбеж, лека болка, гъделичкане в съответната област. Лекува се с локално приложение на Acyclovir (Zovyrax)-аплицира се на всеки 2 часа за 4 дни.
 

Варицела - Зостер вирус

Първичната инфекция с вируса предизвиква характерните клинични симптоми на варицела и се среща предимно при деца. При вторичната инфекция се развива херпес зостер - среща се предимно при възрастни хора.
 
Оралните изяви на варицелата са подобни на тези при другите вирусни инфекции. След 20-дневен инкубационен период се появяват везикули, които след руптуриране образуват малки язвички, придружени от неспецифичен гингивостоматит. Най-честата локализация на лезиите са небцето и букалната мукоза, понякога и на върха на езика. Лезиите нормално търпят обратно развитие след седмица.
 

Херпангина


Вирусно заболяване, което засяга устната кухина. Причинява се от Coxsackie-virus A и се среща при деца под 4-годишна възраст. Най-голяма е честотата през летния сезон. Типичните първични симптоми са: температура над 38 градуса, възпалено гърло, дисфагия, грипоподобни симптоми. Може да има гадене, повръщане и главоболие. Находката в устната кухина е от малки многобройни овални везикуларни лезии на основата на зачервяване. Най-често засягат тонзилите, мекото небце и орофаринкса. След руптуриране се образуват болезнени улцери. Острите симптоми продължават 3 дни, а лезиите зарастват до 10 дни.
 
Epstein-Barr вируса и цитомегаловируса се наблюдават при отслабена имунна защита и имунокомпрометирани деца и възрастни.
 
При херпесни инфекции от голямо значение е хидратацията, не бива да се допуска дехидратация на организма.