Хейлитите представляват възпалителни процеси, локализирани в устните. С общия термин хейлози се обозначават заболяванията на устните.
 
В областта на устните могат да се демонстрират почти всички заболявания, характерни за устната лигавица, като оток на устните, възелчета на устните, заболявания присъщи само на устните.
 
Заболяванията на устната лигавица могат да бъдат предизвикани от въздействието на:
 
1. Локални (екзогенни, външни) фактори:
 
 • Механични-травми, кариозни зъби, фрактурирани зъби;
 • Коронки;
 • Химични-пряко въздействие на лекарствени средства, химични вещества;
 • Термични-храни с висока температура;
 • Бактериални-стрептококи, стафилококи, гъбички;
 • Вируси - Herpes simplex, Herpes zoster, Coxacie virus.
 
2. Общи (ендогенни, вътрешни) фактори
Тук се отнасят стомашно-чревни, кръвни, инфекциозни заболявания, хиповитаминози.
 
3. Генетично обусловени заболявания.
 
Към възпалителните заболявания на устните спадат хейлитите. При децата най-честите хейлити са: ексфолиативен, гноен, гландуларен, алергичен, ангуларен, вследствие на Herpes simplex инфекция.
 

Ексфолиативен хейлит

При този тип възпаление на устните, те са зачервени, сухи, оточни. Лигавицата се покрива с люспи и кори, а при опит за отстраняването им е налице болка и кървене. Под люспите и фисурите, лигавицата е силно зачервена с болезнени ерозии. Оплакванията на децата са за парене и дразнене в устните.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Като причина за тези изменения в устните могат да бъдат:
 
 • Простудни заболявания-инфекции;
 • Температурни състояния;
 • Стомашно-чревни заболявания;
 • Хиповитаминози - А, В, С;
 • Нервни напрежения, стрес, емоции;
 • Алергии, фотосенсибилизация.
 
Пиогенен хейлит
 
Причината за този тип хейлит може да бъде остра или хронична кокова инфекция. Микроорганизмите, виновни за това възпалително заболяване, са стафилококи или стрептококи.
 
При стафилококовия хейлит измененията са само на космената част на устната. Стафилококите поразяват космено-мастният фоликул. Отвърствието на фоликула се затваря, образува се мехурче, изпълнено с гноен ексудат. Околността е силно зачервена, оточна, болезнена. Най-често тези промени са по долната устна. Често е ангажиран и съседният лимфен пояс.
 

Стрептококов хейлит (гландуларен хейлит)

Стрептококите атакуват малките мурални жлези на лигавицата, по вътрешната страна на устните. Запушените слюнни протоци довеждат до образуване на мехурчета, изпълнени с течност. Мехурчетата се разкъсват и се получават ерозии, които се покриват с фибринозни налепи. Ангажиран е и лимфният апарат. При дълбоки възпалителни процеси се образуват микроабсцеси. Предилекционно място е долната устна.
 

Алергичен хейлит


Наблюдава се при остри алергични реакции и се характеризира с оток по устните, зачервяване, везикули, последвани от ерозии и люспи. Причините могат да бъдат козметични продукти, локално приложени медикаменти, храни, хигиенни средства, фотосенсибилизация. Не се наблюдава ангажиране на съседния лимфен басейн.
 

Ангуларен хейлит

Характеризира се с еритемни, невезикулозни, ерозивни лезии в ъглите на устата. Зачервените устни ъгли са с фисури и често покрити с люспи. Състоянието е много болезнено и предизвиква затруднения в отварянето на устата. При децата причинители могат да бъдат: стрептококови инфекции, кандида инфекции, диабет, недоимъчно хранене, хиповитаминози, алергии, анемии.
 

Лабиален херпес

Наблюдава се общо неразположение, втрисане. Локално има наличие на сърбеж, зачервяване, подуване, мехурчета със серозна течност, ерозиране при пукване и покриване с люспи. До 10 дни устната оздравява без белези. Лабиалният херпес е вторична манифестация като вирусът е в латентно състояние в епителните клетки. Резултат е на намалени защитни сили, локални травми, стрес.