Навярно малко от вас са късметлиите, които не познават шума от зъболекарската "машинка" и могат да се похвалят с незасегнати от кариеса зъби.

 

По данни на Световната здравна организация (WHO) в света разпространението на денталния кариес сред учениците е 60-90%, а сред възрастните - почти 100%. Това прави кариеса едно от най-разпространените заболявания на съвременния човек, макар че археологични данни за наличието на кариес съществуват от 12 000г. пр. Хр.


 

Зъбният кариес представлява процес на динамично равновесие между няколко фактора - емайла на зъбите, оралната микрофлора, въглехидратите, постъпващи в устната кухина с храната, слюнката, като към тези фактори се включва и факторът време, което е необходимо за иницииране на кариозната лезия.

 

1. Емайлът на зъбите е изграден от 97% неорганична субстанция - минерала хидроксилапатит. Той може да съдържа различни примеси, които да го отслабват или заздравяват - например, флуорната профилактика съдейства за образуването на флуорапатит, който е по-резистентен на вредните влияния на киселините.

 

2. Оралната микрофлора представлява общността от микроорганизми, които нормално обитават човешката уста, като от тях са известни над 500 вида бактерии. Част от тях участват в изграждането на денталния плаков биофилм, който представлява бактериален комплекс с определена структура - микроорганизми, разположени в специфичен матрикс, с изградени канали за комуникация и силна адхезия към денталните повърхности.

 

Определени микроорганизми притежават доказана връзка с развитието на зъбния кариес - това са основно бактериите от групата на Streptococcus mutans - Str. mutans и Str. sobrinus. Бактериите се заселват в устната кухина на новороденото от близките му - най-често от майката, така че кариесът се възприема като трансмисивно, инфекциозно заболяване.

 

3. Въглехидратите от храната са основния източник на енергия за оралните бактерии. За да преживяват, микроорганизмите в зъбната плака трансформират простите въглехидрати от хранителните остатъци в специфични съединения, които използват за енергия, като при тези процеси се отделят млечна киселина. Отделената киселина променя pH на плаката, т.е. тя става по-кисела, което задейства процеси на извличане на калциеви йони от емайловата повърхност с цел възстановяване на неутралното pH на повърхността на емайла.

NEWS_MORE_BOX

 

Ако възстановим равновесието чрез провеждане на орална хигиена и намаляване на плаката, ще предотвратим появата на кариес. Но при продължителни и чести киселинни "атаки" изтеглянето на калций продължава от вътрешността на емайла в посока навън, при което първоначално се появава начална кариозна лезия, забележима на ултраструктурно ниво, която впоследствие се развива в кариесно петно.

 

Това, което най-често кара пациентите да посетят денталния си лекар, е наличието на кухина в зъба, но тогава става въпрос за отдавна започнал и силно напреднал кариозен процес.

 

4. Слюнката е един от естествените защитни механизми на устната кухина. Тя осигурява механично отмиване на хранителните остатъци, а увеличената ѝ секреция по време на хранене осъществява буферната ѝ функция спрямо киселините, т.е. спомага за неутрализиране на киселата pH-реакция на оралната среда. Освен това тя съдържа различни ензими и имуноглобулини, които притежават антибактериално действие.

 

За съжаление, слюнката не може да проникне във вътрешността на денталния плаков биофилм и да осъществи буферната си функция на емайловата повърхност.

 

Можете да стимулирате слюнчения ток със сурови и твърди храни - ядки, сурови плодове, както и с дъвки, които съдържат ксилитол.

 

За да подпомогнете естествените защитни механизми на устната си кухина, е необходимо да изършвате щателна орална хигиена два пъти дневно, както и да не подценявате профилактичните прегледи при денталния си лекар.