Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска възраст. Кариесът е инфекциозно, многофакторно заболяване, което в ранна детска възраст засяга временните зъби.

 

Поведението на майката по отношение на начина на хранене, хигиената и отглеждането са главните причини за развитие на кариес на ранното детство. 


 

Грешки в храненето

Една от основните причини за възникване на кариес на ранното детство е честотата на кърмене. Честият прием на храна е важен рисков фактор. При кърмачетата степента на развитие на храносмилателния им тракт изисква чест прием на мляко. 

 

Трябва да се знае, че не съставът на млякото, а начинът и честотата на прием са тези, които го превръщат в кариесогенно. 

 

Майките в ранния период на отглеждане на новороденото са силно мотивирани да осигурят пълноценно хранене и погрешно смятат, че продължителността на хранене трябва да бъде по-голяма за получаване на цялото количество храна. Те приемат кратките почивки по време на сукателния акт за риск от недостатъчно количество приета храна и несъзнателно или съзнателно удължават периода на хранене. Удълженото време значително повишава риска от кариес - киселините около емайла действат за по-дълъг период от време.

 

Нощното хранене е друг мощен рисков фактор. Веднага след раждането на детето се препоръчва регулярно хранене на всеки три часа. Много скоро обаче след раждането нощните хранения се изключват, защото децата укрепват и започват да приемат основните количества храна през деня. Запазеният навик за нощно хранене след пробива на зъбите е сигурен рисков фактор за развитие на кариес. 

 

Късното отбиване - кърменето или даването на мляко с шише и биберон трябва да започне да намалява след шестия месец, след въвеждането на нови храни. Към края на първата годинка трябва да се премахне напълно. Млякото трябва да продължи да присъства в храненето на малкото дете, но то трябва вече да е в основното хранене, а не като самостоятелно хранене. 

 

Кърмене или хранене с шише с биберон в легнало положение - това довежда до приспиване на детето. По този начин то приема по-малко количество мляко, а храната остава около зъбите и започва кариесогенното ѝ действие. При хранене детето трябва да е в полулегнало и в будно състояние

 

Грешки в хигиената

Оралната хигиена е мярката, която може да предпази зъбите от всички рискови фактори. Трябва да се знае, че почистването на устата трябва да започне веднага след раждането, а след появата на зъби хигиената трябва да е насочена към тях. Естеството на хранене при кърмачетата изисква много по-често почистване, тъй като след всяко хранене следва сън. Това многократно увеличава риска от натрупване на зъбна плака. Липсата на установен механизъм за самопочистване или невъзможността от задействането му при заспиване подсигурява плакообразуването. 

 

Липсата на почистване на гърдата и ръцете на майката преди кърмене индиректно може да осигури ранна трансмисия на кариесогенни микроорганизми. 

 

Поведенчески грешки в отглеждането

Целувка уста в уста - израз на майчината любов и съществена част от емоционалното изграждане на детето. Целувката уста в уста с новороденото не се препоръчва нито от майката, нито от останалите отглеждащи детето. Когато има кариозен процес в устата с наличие на зъбна плака, нелекувани кариозни лезии или нарушени обтурации, микроорганизмите от устата на възрастния попадат директно в устата на детето.

 

Облизване на биберон или лъжичка - това е сигурен начин за вертикална трансмисия на микроорганизми от майката към детето. Не бива да се облизват бибероните и лъжичките на детето. 

 

Опитване на млякото или детската храна - трябва да става като се капва от млякото върху ръката на майката, а не с отпиване от биберона или лъжичката на детето. Често се прави с цел проверка на температурата на млякото или храната. 

 

Подслаждане на биберона-залъгалка - погрешна традиция за осигуряване на спокойствие на детето. Често се потапя биберонът в мед, използва се подсладена вода, сладко или глюкоза. Бързото разграждане на нискомолекулните захари до киселини е сигурен път към развитие на кариес. 

 

Бъдете отговорни към хигиената, храненето и навиците, които изграждате в малкото дете. Те могат да го предпазят от бъдещи дентални проблеми.