Текстът е част от съвместния проект на Medical Dent и Puls.bg - "Акция "Красива усмивка"", с който целим да получите ценна информация за здравето на зъбите и придобиването на красива усмивка

 

Кариесът и неговите усложнения са най-честата причина за изваждане на зъб. За профилактиката на кариеса е изключително важно да създадем правилни навици за хранене и хигиена при децата.


 

Създаването на навици за добра хигиена трябва да започне от най-ранна детска възраст, още когато пробиват първите зъби в устата на бебето.

 

В началото родителите трябва да почистват зъбите с помоща на памуче, което може да бъде напоено с вода за жабурене за деца. След като детето навърши една година и половина е необходимо залагането на индивидуални навици за хигиена на устната кухина – редовното и системно приучаване към използване на четка за зъби и детска паста. Трябва да има две почиствания на ден, сутрин след сън и вечер преди лягане.

 

Бих посъветвал родителите да оставят децата сами да почистват зъбките си, като под формата на игра им дават да си ги мият и те само да обучават за правилна техника на четкане. 

 

За да създадем навик за продължителността на четкане на зъбите, можем да използваме пясъчен часовник, който да отмерва две минути. Добре е да се посъветвате със зъболекаря на детето относно правилната техниката на изпълнение. Честа причина за недобра хигиена на устната кухина е именно неправилната техника за четкане.

 

За да се изградят правилни навици за грижа за зъбите, препоръчвам да се планира посещение при зъболекар с навършване на 3-годишна възраст на детето. Това първо посещение в нашата клиника го използваме само за запознаство и осъществяване на контакт с детето, провеждане на комуникация, която да го предразположи за следващи визити.

 

След шест месеца се планира втората визита, при която детето сяда на стоматологичния стол и му се прави полиране на зъбите с четка и паста с помощта на зъболекарската машинка, за да започне да свиква с нейното присъствие и да не се страхува от нея.

 

С помощта на този подход откриваме кариесите в много начален етап, когато лечението им е много по-лесно. Редовното посещение за профилактични прегледи при детето и възрастния човек гарантира добро здраве на тъканите в устата.

 

Не по-малко важно за развитието на кариеса е хранителният режим.

 

С развитието на технологиите консумираме все повече рафинирани храни, което благоприятства развитието на кариес.

 

Известно е, че консумирането на много захари стои в основата на бързото разваляне на зъбите. Честата консумация на захари води до деминерализиране на зъбите и създава кисела среда в устата, което е предпоставка за развитие на кариес. Най-вредни в това отношение са тестените изделия, които полепват и се задържат върху зъбите. 

 

Това, което бихме могли да направим в тези случаи, е да изплакнем устата с вода, за да отстраним хранителните остатъци. Същото препоръчвам след консумация на киселинни храни, каквито са цитрусовите плодове и фрешовете от тях. Смята се, че те подпомагат развитието на кариеса.

 

При най-малките е важно да подбираме правилно пюретата. Много от тях съдържат добавена захар, което води до бързо свикване със сладкия вкус и привързване към него.

 

Разнообразното и балансирано хранене са в основата на здравите зъби. За тази цел е важен хранителният режим , който ще предложим на подрастващите, за да изградим у тях отношение към правилното хранене.

 

Важна част от профилактиката на кариеса при децата е поставянето на силанти на пробилите постоянни детски зъби. Силантите са бели или прозрачни покрития , които се поставят върху дъвкателната повърхност на пробилите постоянни зъби, за да защитят най-дълбоките участъци, които са трудни за почистване и които биха могли да станат зона, от където да започне образуването на кариес.

Когато вече има появил се кариес, е важно той да бъде диагностициран навреме и да бъде лекуван. Последните млечни зъби ще останат в устата докъм 12-годишна възраст. Това означава, че ако не лекуваме кариеса, може да се стигне до различни усложнения.

Съвременното разбиране за кариеса е, че той е заразно заболяване. Когато има зъби с кариес в устата, това е предпоставка за заразяване и на другите ни зъби.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Вероятно сте чували от близък или познат репликата „Имам лоши зъби! Въпреки че редовно посещавам стоматологичния кабинет, постоянно има проблеми със зъбите.“

 

Най-често при тези хора става дума за неизлекуван кариес, което води до заразяване на други зъби.

 

Нашият протокол за лечение на зъбите с кариес изисква да се започне с много детайлна диагностика, за да видим и тези участъци, които са недостъпни за окото.

 

След като имаме представа за броя и локализацията на кариесите, изготвяме лечебен план, в който да дадем представа на пациентите си какво могат да очакват. Важно е всички зъби с кариес да бъдат излекувани в кратък период, за няколко месеца, за да се прекъсне заразяването на други. След лечението, започват контролни прегледи на всеки шест месеца, за да се следи за образуването на нови кариеси.

 

В случай, че се забележи, че въпреки лечението се образуват нови кариеси, е необходимо да се изследва PH и количество на слюнката. По този начин се изключва или не наличието на кисело PH или намалено количество слюнка, които биха могли за да причина за кариес също. Започва се третиране на зъбите със специализирани гелове, които да реминерализират емайла.

Ако въпреки всички тези усилия, на контролните прегледи продължава да се диагностицира кариес, е необходимо да се прегледа интимният партньор. Кариесът може да се предава и при целувка!

 

Съвети може да получите от екипа на Medical Dent