Съществуват два вида бездимен тютюн на пазара: дъвчащ тютюн и снус.

 

Бездимният тютюн е под формата на листа или пресован тютюн, който се поставя от вътрешната страна на бузата и се дъвче. При дъвченето на тютюн се освобождава вкусът и ароматът на никотина, което от своя страна води до увеличаване на производството на слюнка в устната кухина. Употребяващите тютюн за дъвчене често приключват употребата му с отстраняването му от устата.


 

Снус е влажен прахообразен тютюнев продукт, който се консумира зад устната продължително време.

 

Трябва да знаете, че и двата вида бездимен тютюн водят до пристрастяване и оказват влияние върху общото здраве.

 

Съставките на бездимния тютюн са микс от тютюнев никотин, захар, сол, нарязан лайм, подправки и различни вкусове. Тези съставки могат да окажат редица химични и отровни вреди върху целия организъм. Тези химични съставки могат да бъдат дори и канцерогенни, да бъдат кофактори за развитие на редица тумори и тумороподобни образувания. Освен това могат да оказват и алергизиращо влияние върху всеки употребяващ ги.

 

Бездимният тютюн се използва най-много от хората в Южна и югоизточна Азия, както и в източна Африка. 

 

Бездимният тютюн се свързва с рака на устната кухина. Ракът на устната кухина е едно от най-сериозните здравословни проблеми, които могат да бъдат предизвикани от редовната употреба на бездимния тютюн. Тази предиспозиция на употребяващите този тип тютюн, се дължи на съставките на бездимния тютюн. 

NEWS_MORE_BOX

 

Една от най-опасните и известни съставки в бездимния тютюн е ядката арека или т.нар. бетел. Бетелът, който се използва в бездимния тютюн, се състои от листа бетел, ядки от арека и нарязан лайм. Проучвания установяват, че хора, които редовно дъвчат ядки от арека, значително увеличават риска от развитие на рак в устната кухина. Увеличава се риска от развитие на тумори на ларинкса, по хранопровода, в стомаха и панкреаса.

 

Ракът на устните и бузите най-често е резултат на тютюна, който се задържа в съседство с тях по време на дъвчене. Ракът в устната кухина може да се прояви със следните клинични находки:

  • Безболезнена улцера с неравни граници;
  • Бяла или червена лезия по лигавицата в устната кухина;
  • Необичайна подутина.

Тези клинични находки могат да бъдат преканцерози, които открити навреме могат да бъдат стопирани. Забележете ли лезия в устната си кухина, която не е типична и стои дълго време там, посетете денталния си лекар.

 

Бездимният тютюн увеличава риска от развитие на пародонтални заболявания. Освен това той оказва влияние и на целия организъм. С него могат да бъдат свързани още: тип 2 диабет, преждевременни раждания, деменция, заболявания на дихателната система.

 

Проучвания доказват, че бездимният тютюн не е по-безопасен от стандартните цигари, както си мислят повечето хора, които го използват. Също както цигарите, така и бездимният тютюн съдържа никотин, водещ до пристрастяване. За разлика от цигарите обаче, количеството никотин в бездимния тютюн е двойно повече. Бездимният тютюн веднъж употребяван, осигурява никотина от 60 цигари.

 

Желателно е да правите редовни прегледи при денталния лекар, за да сте сигурни, че вашите зъби, венци и орално здраве са в добро състояние. Вашият дентален лекар, освен това ще провери и лигавицата на бузите, езика, гърлото за признаците на всяко състояние. Употребата на бездимен тютюн може да предизвика появата на бели, червени лезии по устната лигавица. 

 

Важно е да посещавате вашия дентален екип за редовни профилактични прегледи и цялостно изследване на устната кухина. Тези прегледи целят профилактика и навременно взимане на мерки за спиране на нежелани процеси.