Кога се случва нараняване в устата?

Нараняванията в устата са често срещани. Тези наранявания могат случайно да се случат по време на редовни ежедневни дейности като - спортуване, работата на двора, прехапване от вътрешната страна на бузата при дъвчене, падане.


Въпреки че в устата има относително малко пространство, в областта на устната кухина има много кръвоносни съдове. Това означава, че нараняванията в устата могат да кървят силно, дори ако нараняването не е сериозно.Въпреки че повечето наранявания в устната кухина не са сериозни и могат да бъдат лекувани у дома, за тях трябва да се полагат правилни грижи, за да бъдат избегнати инфекции и неравномерни белези.


Какво трябва да се направи при нараняване в устата?

При наранявания в устата, засягащи езика, венците, вътрешната страна на бузите и покрива на устата е необходимо:

  • Измиване на ръцете, преди да се пипа областта на нараняването;
  • Отстранете на съдържимото в устата;
  • Почистване на раната чрез изплакване с вода

Справянето с кървенето става чрез леко притискане с чиста кърпа или марля на раната и задържането ѝ там достатъчно дълго време, колкото е необходимо, докато кървенето спре.


Намаляването на подуването и болката може да стане чрез смучене на кубче лед, но трябва да се избягва даването на кубчета лед на деца поради риск от задавяне.


Не бива да се нанасят никакви кремове във вътрешността на устата, но тя трябва да се проверява всеки ден и се да се потърси лекарска помощ, ако раната не зараства правилно или болката се влошава.


Кои са домашните средства, които помагат при нараняване в устата?

След извършването на първа помощ, домашното лечение при нараняване в устата може да помогне за намаляване на болката и подуването и да насърчи заздравяването. Домашното лечение при нараняване в устата може да включва:

  • Изплакване със солена вода веднъж на ден;
  • Хранителните добавки с арника от аптека или магазин за здравословни храни, помагат за намаляването на отока и натъртването.
  • Дъвченето на чесън е народно лечение, за което се смята, че убива бактериите в устата и предотвратява инфекцията. Не бива да се дъвче чесън, ако раната е все още отворена или трябва да се спре при усещане за парене.
  • Трябва да бъдат избягвани храни, които могат да причинят болка, като цитрусови плодове и пикантни храни.
  • Поставянето на пакет с лед от външната страна на бузата, близо до засегнатата област, помага при болката и намалява подуването.


Библиография:
Healthline. How to Properly Care for Oral Cuts and Scrapes
Brand HS. Saliva and wound healing