На фокус попадат пациентите над 65 години, като редовни изследвания разкриват причините, възрастното поколение да не полага необходимите грижи за зъбите си. Най-честите причини-бариери се оказват: страх, лошо здравословно състояние, финансови и физически затруднения.

 

Част от хората попаднали в проучването съобщават, че с годините намират затруднение в четкането на своите зъби поради проблеми с паметта, поради артритни заболявания, поради настъпилите естетични промени у по-възрастните  и нежеланието им, и непукизма за орална грижа.


 

Едни от тях намират трудност в транспортирането до денталния кабинет, други в скъпоструващите процедури, трети са се страхували през целия си живот от посещението в денталния кабинет. Но това не бива да бъде пречка пред пациентите да се грижат за здравето на зъбите и венците си.

 

Лошото орално здраве е в пряка връзка със заболяванията на целия организъм. Честите посещения при денталния лекар могат да подпомогнат за по-доброто здраве на целия ви организъм.

NEWS_MORE_BOX

 

Заболяванията, които имат по-възрастните хора и медикаментите, които приемат за регулиране на здравето си, често предизвикват сухота в устата. Слюнката подпомага протекцията на зъбите срещу зъбния кариес, така че ако се намали нейното количество, зъбите са предразположени към дентални проблеми. Съобщете на вашият стоматолог за сухотата в устата, за да ви даде съвет как да се справите с нея.

 

Най-честите дентални проблеми при по-възрастните пациенти са пародонталните проблеми, липсата на зъби, атрофията на алвеоларните гребени, оралните улцери, абразията на зъбите, които изискват взимане на мерки и лечение. Колкото по-навреме се протезират липсващите зъби, толкова по-малка ще бъде атрофията на костта. Освен това денталния лекар ще ви даде съвети за това как да поддържате добра орална хигиена, как да се грижите за протезите си.

 

Трябва да знаете, че пародонталните заболявания се лекуват и когато се започне навременно и редовно лечение, по-голяма е вероятността зъбите ви да ви служат по-дълго.

 

Ето и някои съвети за поддържане на добра орална хигиена:

 

  1.  Почиствайте старателно зъбите си сутрин и вечер след хранене. Ако имате протези, почиствайте ги след всяко хранене с четка и паста за зъби или с четка и сапун.;
  2.  Използвайте паста за зъби с флуор. Има много пасти на пазара за справяне със зъбната плака и за цялостна грижа за вашите зъби.;
  3.  Желателно е да използвате интердентални четки за зъби или конци за зъби поне веднъж на ден.;
  4. Намалете честата консумация на сладки храни и такива, съдържащи висока киселинност, приемайте ги с основното хранене.;
  5. Посещавайте редовно вашия зъболекар.

За доброто почистване на вашите зъби се нуждаете от четка за зъби-мека или средна, за предпочитане е средна, и флуорна паста за зъби. За да почистите междузъбното пространство, трябва да използвате интердентални четки или конци за зъби. Ако имате артритни заболявания може да имате затруднения с движенията при четкане. В такива случаи може да използвате електрическите четки за зъби, те са много добър вариант. Електрическата четка премахва дори повече плака при спазване на методиката, отколкото ръчната четка за зъби.

 

Грижата за здравето на зъбите и венците е част от профилактиката на заболяванията свързани с тях. Винаги едно навременно лечение ще подобри състоянието в устната кухина и на целия организъм. Независимо от възрастта, посещенията при денталния лекар са едно от важните неща в поддържането на един здрав организъм.