Зъбните хиперестезии представляват повишена чувствителност на зъбите, породена от нормални дразнители като термични, тактилни, химични фактори, при хранене, прием на напитки, а понякога и при говор. Зъбните хиперестезии са често срещано страдание.

 

Основният симптом на зъбните хиперестезии е хроничната зъбната болка във витални зъби под действие на нормалните дразнители в околната среда. Предизвиканата болка е с различен интензитет - от неприятно чувство до силно болево усещане, което нарушава дъвкателната функция и смущава психоемоционалното състояние на пациента.


 

Зъбните хиперестезии са клиничен израз на патологична реакция на нарушената бариерна функция на емайла при:

 

  • Начални субклинично протичащи структурни промени;
  • Ерозия, абразия, клиновидни дефекти;

 

И промени в дентина при оголени зъбни шийки и корени, вследствие на гингивални рецесии.

 

От зъбни хиперестезии страдат всички възрасти, но най-често се наблюдават при женския пол. Хиперестезиите, съпровождащи клиновидните дефекти, засягат в най-голяма степен горните и долни кучешки зъби и премолари. Честотата на свръхчувствителните шийки и оголени корени се увеличава с нарастване на възрастта. Хиперестезиите на оголени корени и зъбни шийки могат да се наблюдават при всички зъби.

Смята се, че пациенти с лош контрол на плаката, проявяват по-голяма чувствителност към термични дразнения от хората с по-добра орална хигиена.

 

В голяма степен зъбните хиперестезии се причиняват от екзогенни фактори, които действат непосредствено върху открития емайл и дентин. Значителна роля в етиологията на хиперестезиите се отдава на киселините - приемани като храни, напитки, при лечение на някои заболявания, при професионално обременяване. Плодовите киселини се смятат за причинители на ерозивните процеси по зъбните шийки и формирането на клиновидни дефекти. Най-бърз деминерализиращ ефект имат цитрусовият и ябълковият прясноизцеден сок. С консумацията на кисели плодове през топлото полугодие като вишни, кайсии, сливи, се свързват по-голяма част от зъбните хиперестезии.

NEWS_MORE_BOX

 

От киселините, прилагани с лечебна цел, е изтъкната като етиологичен фактор за зъбните хиперестезии солната киселина, приемана от хора, страдащи от ахиличен гастрит. Механизмът на действие на локалните етиологични фактори, водещи до повишена киселинност в оралната среда се реализира чрез процесите на деминерализация. В патогенезата на зъбните хиперестезии водещо, равностойно на деминерализацията значение се определя на смутените реминерализационни процеси. При физиологични условия динамичното равновесие между процесите на де- и реминерализация обезпечава устойчивостта на емайла и на открития дентин.

 

Патогенезата на зъбните хиперестезии е пряко свързана и със зъбната чувствителност, сетивните рецептори и механизмите за предаване на болковото усещане.

 

Най-често студените храни и напитки, студеният въздух при дишане, при говор, киселите плодове и сокове, отхапването на по-твърди храни и миенето на зъбите води до повишена чувствителност на зъбите.

 

Лечението на зъбните хиперестезии е насочено към премахване на причинния фактор и повлияване на чувствителността.

 

Препоръчва се намаление на консумацията на кисели храни и течности или приема на фреш да става със сламка. Желателно е поддържането на добра орална хигиена с цел превалиране на реминерализационните процеси, премахване на плаковите микроорганизми, стабилизиране на рецесиите.

 

Флуоридите възстановяват бариерната функция на емайла и на открития дентин при локалното им приложение. Приложението на флуорни лакове, гелове и разтвори от денталните лекари предпазва зъбите от кариесогенни процеси и намаля свръхчувствителността на зъбите.