„Левкоплакията е най-често срещаното предраково състояние причинено от тютюнопушене.“-д-р Ивана Ескич

 

Левкоплакията - бяла премалигнена лезия е нарушение на лигавичната кератинизация. 


 

В етиологията на левкоплакията стои злоупотребата с цигари - тютюнът е главният източник на канцерогени за оралния епител. Тютюнопушенето се счита за най-важният рисков фактор за поява на левкоплакия. 

 

Други рискови фактори за поява на предракото състояние са:

 • Диабет;
 • Human Papilloma virus (HPV);
 • Plummer-Vinson syndrome;
 • Инвазивна кандида инфекция;
 • Повишени серумни нива на витамин А и бета каротин;
 • Хронична травма;
 • Възраст след 40-50 г.;
 • Социално-икономически статус;
 • Злоупотреба с алкохол.

Левкоплакиите претърпяват малигнена трансформация за около 5 години, като процентът в Индия и съседните й страни се увеличава значително, поради вредния навик - дъвчене на тютюн. Вероятността за поява на рак зависи от вида на заболяването, като 3–15% от локалната левкоплакия и 70–100% от пролиферативната левкоплакия се трансформира в плоскоклетъчен карцином.

 

Оралните прояви на левкоплакията са: бели петна или плаки. Възможно е да са подобни на брадавици лезии или гъсторазположени плаки, които не могат да бъдат отстранени. Рядко, но може да се наблюдава и пъстра левкоплакия-налични бели и червени петна/плаки.

 

Предилекционни локализации в устната кухина са долна устна, букалната лигавица, бузи, устни комисури, пода на устната кухина и по-рядко: твърдо и меко небце, горна устна, гингива.

 

Левкоплакията може да бъде няколко вида: плоска, петниста, верукозна, влакнеста. Според клиничната картина може да бъде хомогенна и нехомогенна.

 

Класификацията на левкоплакията е следната:

 1. Leukoplakia simplex;
 2. Leukoplakia verrucosa-с данни за малигнизация;
 3. Leukoplakia erosive-с данни за малигнизация

С особено внимание трябва да се наблюдава левкоплакията на пода на устната кухина, тъй като е с висок риск за малигнена трансформация.

 

За диагностициране на левкоплакията освен клиничната изява е задължителна и биопсията.

 

Плоскоклетъчен карцином

 

Плоскоклетъчните карциноми на главата и шията са шести по честота в света. В Индия сквамозните карциноми представляват 50% от всички новодиагностицирани малигнени заболявания. Тези орални малигнени заболявания са една от водещите причини за смъртност и във Франция. Петгодишната преживяемост е една от най-ниските сред малигнените заболявания.

 

Най-чести канцерогенни фактори в устната кухина са: занемарената устна хигиена, тютюнопушене, концентриран алкохол, продукти от бетел, термични фактори, патогалванизъм, вируси, хранителни фактори, ерозивен лихен планус, дефицит на желязо. 

 

Установено е, че рискът за развитие на орален карцином при пушачи е 5-9 пъти по-голям и нараства до 17 пъти при консумация на над 8- цигари дневно. За дозозависими фактори за развитие на малигнен процес в устната кухина, се приемат 350 г алкохол седмично и 11-20 цигари дневно.

 

Оралните прояви на плоскоклетъчния карцином са представени от белезникави петна, болезнени, в центъра на които е налице разязвяване. Може да се изявят и като червени петна, бели петна, смесени петна, подутини, гранулирани лезии с цепковидни или надигнати краища.

 

Сравнително малките карциноми, по-малки от 1см, често са асимптоматични и се откриват по време на рутинен дентален преглед. Ето защо са от изключителна важност честите профилактични дентални прегледи. Пациентите с по-големи тумори имат различни оплаквания-болка в езика ирадиираща до ухото, ограничение в движенията на езика, изтръпване, незарастваща язва в устата, увеличени лимфни възли.

 

Пациентите с диагностицирани орални неоплазми трябва да се насочат за преценка и лечение в специализирани центрове. Лечението включва хирургия или лъчетерапия и химиотерапия, а е възможна и комбинация от тях.

 

Най-важното е, ако откриете нещо различно и нетипично в устната си кухина-потърсете денталния си лекар! Орална лезия открита на време, има по-добра прогноза.