Лечението на кореновите канали, известно още като ендодонтия, е необходимо, когато пулпата на зъба е инфектирана или е настъпила нейната смърт. Най-честите индикации за кореново лечение настъпват от усложненията на кариозния процес. Това са:

  • Пулпити;
  • Периодонтити;
  • Кисти;
  • Ендо-пародонтални лезии;
  • Травми

Понякога в началните етапи на пулпна некроза е възможно да не се усеща болка. Когато нервът и кръвоносните съдове на зъба са мъртви, зъбът започва да потъмнява и да губи характерния си цвят. Тогава настъпва необходимост от кореново-канално лечение на зъба. 

 


Защо е необходимо кореновото лечение?

Ако пулпата на зъба, е инфектирана, инфекцията трябва да бъде излекувана, защото много лесно може да премине през кореново-каналната система и да достигне до костта. Инфекцията може да доведе до образуване на гранулом, абсцес, флегмон, периостит. 

 

Абсцесът е ограничено възпаление с наличие на кухина, в която се колекционира гной. Симптоматиката на абсцеса може да варира от тъпа до силна болка, а при захапване зъбът е силно болезнен. Ако не се осъществи адекватно кореново лечение е възможна загуба на зъба, а възпалението да обхване челюстните кости. 

 

Има ли болка при кореново лечение?

В повечето случаи не се усеща силна и непоносима болка. За лечение на пулпит се прилага локална анестезия, с която болка не се усеща. Възможно е лека чувствителност след преминаване действието на упойката, но тя не е със силен интензитет. 

 

Какво се цели с кореновото лечение?

Основната цел на кореновото лечение е да се намали и елиминира инфекцията от кореновите канали и периапикалното пространство. Понякога инфекцията е доста упорита, лечението ѝ се осъществява в няколко посещения и апликацията на различни медикаменти. В зависимост от вида и количеството микроорганизми, зависи и продължителността на лечение на инфекцията. 

 

След като се елиминира инфекцията, кореновите канали се запълват, а на зъба се изработва обтурация (пломба). Девитализираните зъби - тези с кореново лечение с времето променят цвета си. Тези зъби стават лесно чупливи и трябва да се внимава с тях. Ако лекуваният зъб е силно разрушен, той трябва да бъде задължително облечен в коронка. Коронката предпазва лекувания зъб от външни въздействия и му дава значителна здравина, за да извършва нормално функциите си.

 

Лекуваните ендодонтски зъби налагат проследяване във времето. Денталният лекар е този, който трябва на определен период от време да проследява състоянието на лекуваните от него ендодонтски зъби.

 

Не трябва да се притеснявате, ако лекувания ендодонтски зъб потъмнее, това е нормално. Съществуват различни методи за избелване на такива зъби. 

 

Възможно ли е да се повтори инфекцията?

Да, това е възможно! Може да се дължи на недоизлекувана инфекция, на повторно възникнала такава или на преминаване на инфекцията от съседно възпалително огнище. В такива случаи се прави повторно лечение на зъба, което е известно като релечение. 

 

Как да се грижите за лекуваните си зъби след това?

Тези зъби не изискват по-специална грижа от останалите. Не забравяйте да почиствате старателно зъбите от плака, не само по видимите повърхности, но и междузъбните пространства. Това може да се случи с помощта на конци за зъби и четки за междузъбни пространства. Измиването на зъбите трябва да е 2 пъти на ден-сутрин и вечер след хранене, с флуорна паста за зъби. 

 

Намалете консумацията на захарни и киселинни храни и напитки, употребявайте ги веднага след основното хранене, а не като междинно такова. 

 

Посещавайте редовно стоматолога за профилактични прегледи!