Херпетичният (херпесният) обрив по устните се изразява с малки, болезнени, пълни с течност мехурчета със зачервена област около тях. Те се образуват по вермилиона, на мястото на преминаване на устните към кожата на лицето. Мехурчетата са болезнени и сухи като образуват жълтеникави крусти. По-често херпетичният обрив по устните преминава за около 7 дни. 

 

Обривът се забелязва по устните, но може да се наблюдава и на други места по тялото като ноздрите, носа и около устата. Продължителността на обрива е от 5 до 7 дни и могат отново да се появят след това. 


 

Как може да се сдобиете с обрив по устните?

Обривът на устните е проява на вирусно заразяване. Известен е като проява на herpes simplex вирус.

 

Първата зараза с вируса най-често е в детска възраст и тогава проявата на вируса се нарича първичен херпетичен гингивостоматит. Той се изразява със сънливост, неразположение, болки в мускулите, липса на апетит, втрисане и температура. 1-2 дни по-късно се появяват дифузни везикуларни лезии в устната кухина. Те бързо руптурират (пукват се), като образуват малки, много болезнени язвички. Везикуларните лезии се съпровождат с остър гингивит. Езикът е обложен. 

 

Възрастните, които в детството си са преминали през първичната проява на херпес симплекс, в по-късна възраст развиват херпетичният обрив по устните си. Има и случаи, при които херпетичният обрив по устните се развива в зряла възраст, без да се е проявявал в детството.

 

Какво може да доведе до образуване на обрив по устните?

След първичната среща с herpes simplex virus, той остава в латентно състояние в нервните ганглии и се реактивира при определени стимули - прекомерно излагане на слънце, стрес, гастроинтестинални проблеми, травма, имунен дефицит.

 

Устният обрив най-често се проявява при спад на имунитета, при болестно състояние, при настинка, при повишена телесна температура. Слънчевата и ултравиолетовата светлина също могат да предизвикат образуване на обривни единици по устните. Някои жени свързват обрива по устните с предменструален симптом. (Повече как да се предпазите от изява на херпесната инфекция можете да прочетете в: Как да засилим имунитета срещу херпес?)

 

Заразен ли е обривът?

Да. Херпетичният обрив по устните е заразен, вирусът може да проникне в друг човек при близък контакт, например целувка. Обривът е най-заразен по време на образуване на мехурчета по устните.

 

Важно е да избягвате контакти с хората около вас по време на херпетичния обрив. Вирусът може да премине по ръцете на хората, с които сте контактували, а по-рядко дори и по очите (повече можете да прочете в Херпес на роговицата - наистина опасен за зрението). Избягвайте пукане, притискане и изстискване на мехурчетата от обрива. 

 

Как могат да бъдат третирани мехурчетата?

Те могат да бъдат третирани с антивирусни препарати. Антивирусни кремове, като ацикловир и панацикловир, намаляват болката и помагат за бързото преминаване на мехурчетата. 

 

Как можете да се предпазите от появата на обрива?

Попаднал веднъж в тялото ви, вирусът остава там, но в латентно състояние. В такива случаи малко са мерките, които можете да вземете, за да избегнете проявата му. Колко честа ще е проявата на вируса е индивидуално. Ако забележете, че слънчевите лъчи предизвикват образуване на обрив по устните, използвайте по-често слънцезащитни средства за устните и кожата си. Избягвайте срив в имунната система.

 

Трябва ли да посещавам лекар при поява на обрив по устните?

Херпетичният обрив по устните обикновено преминава без лечение за седмица. Но ако имате спад в имунната система или ако обривът не преминава до 2 седмици, нужно е да посетите лекар. Ако често получавате обрив по устните си, лекарят може да предпише антивирусна терапия. 

 

Обрив на устните и кърмене - какво да правя?

Не спирайте кърменето. Но, не целувайте бебето, особено близо до устата или очите, както и по ръцете. След като премине обривът, близкият контакт е позволен. Имайте предвид че херпесната инфекция може да бъде много опасна за новороденото и малкото бебе (Повече можете да прочетете в: Херпесът, бременността и твоето дете)

 

Децата са по-силно предразположени към инфекции в сравнение с възрастния човек. Това се дължи на редица особености на оралната лигавица в детската възраст.