Географският език е известен още като мигрираща еритема (erythema migrans). Той е често срещана лезия по езика. 

 

Проявява се като мигрираща лезия на върха и гърба на езика, както и по страничните му повърхности. Лезиите са множествени, добре отделени, депапилирани петна. Обикновено се ограничават с бяла линия, а самите те са със зачервен цвят. Характерно за петната е, че се задържат за дълго време по езика, но сменят местоположението си по него-от една зона в друга. 


 

Рядко могат да се наблюдават подобни изменения по оралната лигавица. Състоянието географски език обикновено е безсимптомно. Част от пациентите се оплакват от дискомфорт при хранене, особено при консумация на пикантни, кисели, топли храни и напитки. Съобщава се за парене и дразнене по езика.

 

Трябва да се знае, че географският език е бенигнено (доброкачествено) състояние на езика. Приема се, че е с фамилна наследственост и по-често се среща при женския пол. Наблюдава се по-често при атопици. Установено е, че географският език се среща 5 пъти повече при пациенти, страдащи от псориазис. Значение имат инфекциозни-стрептококи, Candida albicans, психогенни, генетични фактори и алергичен терен. Възможно е наслагване на петната с гъбична инфекция, при което симптоматиката се обостря и е необходимо допълнително лечение на гъбичната инфекция. 

 

Обикновено началото е в ранна детска възраст, но може да се появи във всяка възраст. 

 

Диагнозата се поставя въз основа на клинично изследване и анамнезата на пациента. Биопсията е рядко индицирана, при съмнение за злокачествено образувание. 

 

Хистологичната картина показва изтъняване на епителя в центъра на лезията, с лека хиперплазия и хиперкератоза в периферията. Наблюдава се хроничен възпалителен инфилтрат в подлежащата съединителна тъкан. Понякога промените наподобяват тези при псориазис.

 

Често при пациенти с географски език се наблюдава недоимъчно хранене, препоръчва се изследване на пълна кръвна картина с диференциално броене, витамин В12, фолиева киселина и желязо. 

 

Лечение за географският език няма, но е важно да се поддържа хранителен режим. Някои медикаменти могат да намалят дискомфорта в езика. При наличние на основно заболяване, необходимо е неговото лечение. 

 

Желателно е да се избягват топли, пикантни и кисели храни и напитки. Да се поддържа добра орална хигиена. Редовно да се посещава денталния кабинет за профилактични прегледи.