Кървенето на венците при всички случаи показва наличие на проблем. Той може да варира от грешки в поддържането на устната хигиена до сериозни заболявания.

Венците могат лесно да се наранят при използването на четка и конец за зъби, така че прилагайте техниките внимателно. Ако сте склонни към кървене от венците заради чувствителност, е необходимо да се насочите към по-мека и качествена четка за зъби.

Оплакването се среща и при неудобни зъбни протези.

Има случаи, в които венците са по-чувствителни от друг път. Такива са, например, бременността и провеждането на хормонозаместителна терапия, включително прием на противозачатъчни или контрол на симптомите при менопауза за жените.


Основната причина за кървенето на венците се дължи на непълното отстраняване на зъбната плака, което предразполага възпалението им и развитието на заболявания като гингивит. Недобре почистеният зъбен налеп с времето води до образуването на зъбен камък, което от своя страна също повишава вероятността от кървене и по-сериозни заболявания на венците като пародонтит.  

Всяка инфекция в устата по принцип залага склонност към кървене. Освен локален обаче, проблемът може да бъде симптом за влошаване на общото здравословно състояние. Кървенето от венците, особено когато е за продължителен период от време, може да е признак на сериозни състояния като недостиг на витамин С, дефицит на витамин К, хеморагични заболявания, идиопатична тромбоцитопенична пурпура, левкемия и др. Приемът на антикоагуланти също може да причини кървене на венците.

За да се предотврати кървенето на зъбите е препоръчително да се посещава кабинета на зъболекаря веднъж на половин година и се извършва професионално почистване на зъбния камък или плака. Спазвайте стриктно препоръките на специалиста относно грижите за зъбите и венците, те са специфични за всеки.

Използването на мека четка за почистване на устата след всяко хранене също намалява риска от кървене на венците. Преди да се насочите към вода за уста се посъветвайте, кой вид е подходящият за вас. Това може да бъде солеви разтвор или разтвор на кислородна вода. Избягвайте употребата на съдържащите алкохол, тъй като само ще влошават състоянието.

NEWS_MORE_BOXКъм съветите за поддържането здравето на зъбите и венците спадат и широко тиражираните за придържане към балансиран режим на хранене и редуциране консумацията на въглехидрати, както и избягване на многото похапвания между основните.

Ограничаването на тютюнопушенето също е от полза. Ако кървенето на венците се появи след назначаване на дадено лечение, коментирайте проблема с лекуващия лекар. При положение, че кървенето на венците персистира, докато не изясните произхода му, е препоръчително да избягвате употребата на аспирин и антикоагуланти.

Кървенето на венците може да се дължи и на стрес и временен спад на имунитета, така че се погрижете да осигурите на организма достатъчно витамини и други полезни вещества с храната си и ако е необходимо си набавете комплекс витамини.

Кървенето на венците не бива да се пренебрегва като симптом и налага консултация със зъболекар и/или лекар, когато проблемът стане хроничен, оплакването е налично, въпреки предприетите мерки или изписана терапия или изявата му е необяснима и нетипична за вас.