Дребната шарка (морбили, брустница) е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от Measles virus и протича с обща интоксикация, температура, възпаление на лигавиците на горните дихателни пътища и характерен обрив. Предаването на заразата от човек на човек се реализира по въздушно-капков път. Към заболяването са възприемчиви неболедувалите, неимунизираните и имунологично ареактивните хора.

 

Дребната шарка е една от най-разпространените инфекции на земното кълбо. Среща се във всички климатични зони - от северните до регионите с тропичен климат. Понастоящем заболяването е особено тежък проблем за страните от Азия и Африка. 


 

Причинителят на брустницата прониква в човешкия организъм през лигавиците на горните дихателни пътища и конюнктивата. Първичната му репликация се осъществява в епителните клетки на дихателната система и регионалните лимфни възли. Оттам прониква в кръвта и вирусът достига почти всички органи в човешкото тяло. Епидемиологично значение има неговата локализация в лигавиците на дихателните пътища. Чрез обилно отделящите се секрети по време на острия стадий на болестта, той отново се връща в околната среда.

 

Инкубационния период при морбили продължава от 9-14 дни. Заболелият е заразен през катаралния и еруптивен стадии, тоест 4-5 дни преди обрива и 4-5 дни след това.

 

Дребната шарка се смята за едно от най-контагиозните заболявания. Контагиозният индекс може да достигне до 96-98%. Когато болни хора мигрират в територии, където дълго време не е имало брустница, заболява почти цялото население, тъй като възприемчивостта у неимунизирани се запазва до дълбока старост.

 

В протичането на морбили се различават 3 добре обособени стадия:

  1. Катарален стадий;
  2. Обривен стадий;
  3. Реконвалесцентен стадий

Катарален стадий

Началото е постепенно, с температура, отпадналост, безапетитие и засилващ се катарален синдром: обилна слизесто-гнойна секреция от носа, суха дразнеща, лаеща кашлица и конюнктивит. Този стадий продължава 3-4 дни, като към края му се проявяват и оралните симптоми. Понякога оралните прояви могат да бъдат и продроми на болестта, тоест да предшестват изявата на морбили.

 

Наблюдават се петна по букалната лигавица, наречени петна на Фелатов-Коплик, те предхождат появата на кожен обрив с 1-2 дни. Петната се разполагат в областта на моларите, върху леко зачервена лигавица, малки бели петънца като напръскани с вар. При младежи, петната могат да бъдат пръснати и по венците, езика и цялата устна кухина, наподобяващи кандидоза. През този период температурата се задържа висока, интоксикацията се засилва и достига максимум през обривния стадий.

 

Наблюдават се още: зачервяване на небцето, езика, венците. При тежко протичане на заразата, могат да се наблюдават и язви по оралната мукоза. 

 

Обривен стадий

Започва след 3-тия ден с ново покачване на температурата, влошаване на състоянието и засилване на катаралните прояви. Този стадий също продължава 3 дни. Появата на обрива се характеризира с етапност, запазила се и до днес. 

 

Той започва зад ушите, като бързо обхваща лицето, шията и гърдите. През 2-рия ден се смъква по тялото и проксималната част на ръцете. През 3-тия ден обривът обхваща и краката и дистално по ръцете.

 

Обривът е макуло-папулозен, с наситено розов цвят. Отделните петна са с неправилна форма и големина, с подчертана склонност за конфлуиране. Кожата наподобява „географска карта“.

Липсва сърбеж.

 

Реконвалесцентен стадий

Започва след 6-тия ден с подобряване на общото състояние, нормализиране на температурата и избледняване на обрива. При преминаването му се наблюдава кафеникаво оцветяване.

 

Профилактиката на това инфекциозно заболяване се състои във ваксинация. Тя се прави на 13 месечна възраст с триваксина. Реваксинация се назначава на 11-12 годишните с триваксина.