Заболяванията на стомашно-чревният тракт често имат отражения в устната кухина. В повечето случаи оралната изява на заболяванията изпреварва клиничната симптоматика. Най-често се наблюдават ерозии по зъбите, гингивити, склонност към развитие на кариозни процеси. 

 

Болест на Крон


Това е автоимунно заболяване на червата, което може да включва целия храносмилателен тракт. Наблюдава се сегментно засягане с възпаление, грануломи и язви, като е ангажирана чревната стена в цялата ѝ дебелина. 

 

Характерни симптоми за заболяването са коремна болка, диария, кървене, температура, намаляване на телесното тегло. Засягат се стави, очи, кожа. 

 

В устната кухина болестта на Крон се проявява в 8-9% и може да предхожда клиничната симптоматика на заболяването. Могат да се наблюдават подуване на устните, венците, устната лигавица. По вътрешната страна на бузите се наблюдават набраздявания с калдъръмено подобен вид. Афтозни прояви, ангуларен хейлит, неказеозни грануломи, географски език, лимфаденомегалия, бърза загуба на алвеоларна кост. Тези пациенти с болест на Крон са с риск за бързо прогресиращ пародонтит, кариес-нерезистентно съзъбие и сухота в устата. 

 

Булимия

Булимията е хранително разстройство, характеризиращо се с повтарящи периоди на консумация на големи количества храна, последвани от периоди на освобождаване от погълнатото чрез повръщане или употреба на лаксативи. 

 

Клиничните симптоми се изразяват в напрегнатост, прекомерно отслабване. 

 

В устната кухина се наблюдават емайлови ерозии по лингвалната повърхност на зъбите, като най-засегнати са горните централни и странични резци. Наблюдава се зъбна свръхчувствителност и повишен риск за развитие на кариозни лезии. В по-редки случаи може да се стигне и до зъбни фрактури. Чести са гингивитите, сухотата в устата. Може да се наблюдава болезнено подуване на паротидните жлези, петехии по твърдото и мекото небце, предизвикани и от напъните за повръщане и от използваните инструменти, улесняващи повръщането. 

 

Гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Представлява рефлукс на стомашното съдържимо в лумена на хранопровода с характерни увреждания на лигавицата. 

 

Клиничните симптоми са болка и парене зад гръдната кост. Рядко се срещат изяви извън хранопровода - кашлица, симптоми подобни на бронхиална астма - особено при деца, дрезгав глас, ларингит, фарингити, сънна апнея. 

 

Около 35% от новородените имат проблем с рефлукса през първите няколко месеца след раждането, които обикновено преминават след първата година. 

 

Орофациалните симптоми са зъбни ерозии, чувство за парене в устата. Ерозиите по зъбите, за разлика от зъбния кариес, са твърди, с чисто дъно и с оголен дентин, често съпроводено и със свръхчувствителност в зъбите. 

 

Добрата дентална помощ и контролът на киселините помага за намаляване на разпространението на ерозиите. Въпреки това, след като ерозиите са се появили, те могат да се лекуват с възстановителни материали. 

 

За да се предпазите от дентални ерозии по зъбите:

  • Лекувайте основното системно заболяване;
  • Употребявайте газирани и киселинни храни и напитки след основното хранене, а не между храненията. Това ще намали киселинността им в устната кухина и действието им ще е по-кратко;
  • Пийте бързо, без да задържате напитки дълго в устата си. Когато пиете фрешове, нека това да става със сламка, за да няма киселинността им достъп със зъбите ви;
  • Завършвайте храненията си с парче сирене или мляко, за да намалите киселинността;
  • Дъвчете дъвки без захар винаги, когато се сетите, особено след хранене;
  • Изчакайте поне един час след консумацията на нещо кисело, преди да измиете зъбите си;
  • Мийте зъбите си два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене, по 2-3 минути, използвайте вода за уста, конци за зъби;
  • Децата от 1-3-годишна възраст трябва да използват паста за зъби с 1000ррм флуор, а над 3-годишна възраст и всички останали - с 1500ррм флуор.