Безспорно е, че най-труден е достъпът до мъдреците. Тяхното почистване изисква най-много време и усилия. Разположени в най-задно положение в устната кухина, много често при тях се развиват кариозни процеси. Нехванати и неизлекувани навреме, при мъдреците се наблюдават усложненията на кариеса - пулпити и периодонтити. 

 

Нерядко са и случаите на затруднен пробив на мъдреците, развитие на възпалителни процеси около пробиващ мъдрец - перикоронарит, както и липсата на място за пробив на мъдреца в зъбната дъга. 


 

Тези показания са най-честата причина за ваденето на мъдрец.

 

Поникването на мъдреците протича в най-неблагоприятните условия в сравнение с останалите зъби. При тях няма предшественик от млечното съзъбие, който да осигури място в костта за един нормален пробив. Структурата на лигавицата на горната челюст създава сравнително по-благоприятни условия за нормален пробив на горните мъдреци. Долните такива обаче поникват в периода 18-22 годишна възраст и трябва да преодолеят значителна съпротива от страна на добре оформената и напълно минерализирана кост и плътна лигавица с изключително намалената ѝ еластичност. Това са и част от анатомичните и физиологични предпоставки за затруднен и задържан пробив на мъдреците. 

 

След екстракция на мъдрец е възможно да възникнат затруднения при преглъщането и отварянето на устата. Ето няколко съвета какво трябва и какво не трябва да се приема след вадене на мъдрец:

  • Трябва да се знае, че след ваденето на мъдрец от 2 до 3 часа след това не бива да се приемат никакви храни, заради продължителното действие на анестетика;
  • Могат да се консумират само студени напитки;
  • Не трябва да се приемат топли храни и напитки, за да не се увреди образувалият се коагулум или да се провокира кървене;
  • Не бива да се жабури устата, както и да се изсмуква от раната, за да се запази коагулума;
  • Тютюнопушенето не се препоръчва след ваденето на зъб;
  • Супите са чудесен вариант след операция, тъй като са лесни за консумация, богати на хранителни вещества и поддържат организма хидратиран. Трябва да се консумират хладки или студени;
  • Бульоните са друга алтернатива и отличен източник за подхранване след стоматологична хирургия. Те са не само вкусни, но съдържат и разнообразие от витамини и минерали;
  • Киселото мляко е пълно с протеини и различни минерали, които могат да подпомогнат възстановяването след орална хирургия. Кремообразната му текстура и студената температура могат да бъдат успокояващи;
  • Тараторът е освежаваща и подходяща храна след вадене на мъдрец;
  • Картофеното пюре съдържа много хранителни вещества и енергия. Не изисква прекалени усилия и натоварване на челюстната мускулатура;
  • Бърканите яйца осигуряват пълноценната хранителност на яйцата в лесна за консумация форма;
  • Банановият сладолед е здравословна алтернатива на обикновения сладолед и може да облекчи болката в устата след екстракцията;
  • Авокадото е богат източник на витамин К, витамин С и калий. Интересното е, че при проучване е установено, че авокадото може да ускори процеса на зарастване на рани;
  • Смутитата са чудесен вариант за замяна на твърдата храна с течна. Те са лесни за консумация, а разнообразието им по съставки може да бъде по избор и вкус;
  • Хумусът е чудесен източник на здравословни мазнини, витамини, минерали и протеини. Това го прави отлична храна след екстракция на зъб; 
  • Тиквите са питателни, вкусни и лесни за поглъщане. Витамините в тиквите също могат да насърчават имунитета, което от своя страна може да подобри зарастването на рани;
  • Сьомгата е вкусна риба, богата на омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за намаляване на възпалението, а това от своя страна може да насърчи заздравяването на раните.