Здравето на устната кухина може да се отрази на общото здраве на организма, както и обратното. Инфекции в устната кухина могат да се свържат с проблеми в други органи на тялото.

 

Какви проблеми може да предизвика лошото оралното здраве?


Проблемите, които могат да се предизвикат или да се влошат при лошо орално здраве, са следните:

 1. Сърдечни заболявания;
 2. Сърдечен/мозъчен удар;
 3. Диабет;
 4. Раждане на недоносено бебе;
 5. Респираторни проблеми;
 6. Остеопороза;
 7. Алергични реакции

Точната връзка между здравето на устната кухина и тези заболявания, са обект на редица научни изследвания и проучвания в целия свят.

 

Как оралното здраве може да окаже влияние на сърцето?

Хората със заболявания на венците са два пъти по-предразположени към сърдечни проблеми, отколкото тези без проблеми с венците. 

 

Сърдечният удар представлява миокарден инфаркт и е състояние, изискващо спешна медицинска помощ. Кръвта до сърцето е блокирана и то не може да функционира нормално, най-честата причина за това са кръвните съсиреци.

 

Сърдечните атаки са симптом на коронарни сърдечни заболявания. Сърдечните заболявания най-често са резултат на атеросклеротични плаки, които удебеляват коронарните стени и намаляват кръвотока по тях. Други симптоми на сърдечни заболявания включват гръдна болка-при ангина пекторис, сърдечна умора, отпадналост, дискомфорт.

 

Лошата орална хигиена увеличава риска от сърдечни проблеми. Множество проучвания доказват връзката между заболяванията на пародонта и сърдечните заболявания.

 

Пародонтитът увеличава риска от развитие на сърдечни инфаркти, твърдят учени. Обяснението се крие в бактерията, която предизвиква пародонталните симптоми - възпаление и кървене на венците, загуба на костта около зъбите, може да се разпространява чрез кръвния ток в артериите и да ги засегне. 

 

Бактерията може да се присъедини към стената на артериите, изхранващи сърцето и по този начин да образува малки съсиреци (тромби). Това увеличава значително риска от сърдечен инфаркт поради откъсване на тромба и запушване на важен кръвоносен съд.

 

Спазването на хранителен режим и поддържането на добра орална хигиена ще ви предпазят от развитие на смъртоносен сърдечен инфаркт.

 

Как диабетът може да окаже ефект върху здравето на устната кухина и венците?

Хората с диабет са по-предразположени да развият пародонтални заболявания, отколкото тези без диабет. От една страна се дължи на факта, че диабетиците са склонни да развиват редица инфекции в различни органи на тялото. Хората, които не са диагностицирани с диабет или тези, които не контролират диабета си, са подложени на сериозен риск.

 

Състоянието диабет е свързано с понижена синтеза на колаген, повишена активност на колагенази, нарушена функция на неутрофили. Повишените нива на кръвна захар супресират имунния отговор на организма и водят до:

 • Лошо оздравяване;
 • Податливост към рецидивиращи инфекции.

Пародонталните заболявания се определят за шестото усложнение на диабета и могат да поставят пациента в риск от усложнение на диабетния статус.

 

Ако имате кървящи венци, променен дъх, бързо натрупвате зъбен камък, лесно се измаряте, потите се много, посетете кабинета на стоматолога.

 

Как пародонталните проблеми могат да окажат влияние на новороденото бебе?

При бременната, която има пародонтални проблеми, е 3 пъти по-възможно да роди преждевременно, а бебчето да е с по-ниско тегло. 1 на 4 е рискът бременна с пародонтален проблем да роди преди 35-та гестационна седмица.

 

Трябва да се направи разлика между гингивит по време на бременност, дължащ се на увеличените нива на хормони и пародонталните заболявания, които жената е имала преди зачеването. Пародонтитът и гингивитът, които не са лекувани преди забременяването, се утежняват по време на износването на плода. Отговорността към собственото орално здраве е много важно преди и по време на бременността.

 

Как бактерията от устата може да навреди на белите дробове?

Хората с пародонтални проблеми имат увеличено микробно число в устната си кухина. Увеличеното количество бактерии може да предизвика гръдни инфекции. По-вероятно е да бъдат засегнати по-възрастни пациенти или такива със слаба имунна защита. Развитието на пневмонии не е рядко срещано в тези ситуации. Доброто орално здраве е важно при тези групи пациенти.

 

За кои признаци да следите?

Посетете кабинета на стоматолога, ако откриете някои от следните симптоми в устната кухина:

 • Зачервени, оточни и кървящи венци;
 • Натрупан зъбен камък;
 • Лош дъх;
 • Загуба на зъб;
 • Чести афтозни инфекции в устната кухина.