Зъбната плака се формира за часове и това налага редовно провеждане на орална хигиена. Измиването на зъбите трябва да става 2 пъти на ден-сутрин и вечер след хранене. Вечерното измиване има изключително важно значение, особено за децата, тъй като по време на сън слюнченият ток и буферният капацитет на слюнката намаляват, а с това се увеличава вискозността на слюнката. Това е предпоставка за по-бързо отлагане на плака, а неотстранената вечер плака създава по-висок кариесогенен потенциал.

 

Друг важен момент е определяне продължителността на почистване. Почистване под 1 минута не осигурява качествено отстраняване на плака, а оптималното почистване варира между 1 и 3 минути. При децата почистването трябва да става с помощта на родителите до установяване на стабилен навик.


 

Консумирането на киселинни храни и напитки и такива съдържащи захар, влияят негативно на емайла на зъбите като го деминерализират и постепенно го размекват. Измиването на зъбите веднага след приема на кисели или захарни храни и напитки, трябва да се избягва. Това е желателно да се случи минимум час след консумацията. 

 

От какво се нуждаете, за да измиете добре зъбите си?

На пазара има разнообразие от дентални продукти на различни компании. Стоматологът е този, който ще препоръча подходящите дентални продукти за устната ви хигиена. 

 

Най-често употребявани са механичните четки за зъби. Те могат да бъдат в три размера в зависимост от твърдостта на филаментите им - твърда, средна и мека. Посъветвайте се със стоматолога си, колко твърда трябва да е четката ви. 

 

Електрическата четка за зъби има предимство пред механичната такава, поради потенциала си да увеличи както отстраняването на плаката, така и мотивацията на пациента. Те са въведени на пазара преди повече от 50 години. 

 

Електрическите четки за зъби имат глава и дръжка, като в дръжката се намира електродвигател, който привежда в движение главата. Главата извършва автоматични вибриращи или ротиращи движения. Главите на повечето електрически четки са по-малки от тези на механичните и могат да се подменят. 

 

Все повече препоръки се дават за употребата на електрическите четки поради автоматичното им движение, лекотата при употреба, както и плак-отстраняващият им ефект. Вече на пазара се срещат и ултразвуковите електрически четки, които са висок клас и имат значителни положителни ефекти.

 

Важно е децата да използват правилната четка за зъби. Избирайте четки за зъби с по-малка глава, за да могат да достигат лесно до последните зъбки. Влакната е желателно да бъдат меки и със заоблени краища. Включвайте се активно в миенето на зъбите и проверявайте качеството на измиването. Децата до 4-годишна възраст трябва да мият своите зъби с помощта на родителя, а след тази възраст - родителите трябва да контролират и следят за правилното миене на зъбите. На децата им е необходимо време и обучение в правилното измиване на зъбите. За да ги мотивирате и за да спазват препоръчителното време от 2-3 минути, вземете им таймер за отброяване на минутките. Превърнете миенето в забавно и интересно занимание.

 

Трябва ли да използвате флуорна паста за зъби?

Да! Зъболекарите препоръчват употребата на флуорни пасти за зъби с до 1500 ррм флуор. Флуорът спомага за реминерализацията на емайла на зъбите, предпазва зъбите от развитие на кариозни процеси. Флуор, освен в пастите за зъби, има и във водата, която пием. Трябва да се внимава за концентрацията на флуор, която се приема ежедневно, особено в райони с повишена концентрация в питейната вода. 

 

Изследвания и проучвания доказват, че деца, които не са приемали флуор под формата на вода или паста за зъби развиват кариес в по-голяма степен, отколкото деца, които са приемали флуор. Целта на флуорната профилактика е да изгради здрави зъбни структури, да предотвратява развитието на зъбния кариес, забавянето на развитието му.

 

Количеството зъбна паста с флуор за деца от 3-6-годишна възраст трябва да е колкото грахово зърно, а количеството флуор в пастата от 1350-1500 ррм. За деца под 3-годишна възраст, паста за зъби с флуор се предписва само по преценка на детски дентален лекар.

 

Очаквайте продължението