Всяка цигара съдържа хиляди химически частици, които, смесвайки се със слюнката в устата, образуват токсичен „коктейл“, предизвикващ множество дентални проблеми.

 

Химикалите в цигарите засягат целия организъм, засягат белите дробове, увеличават риска от развитие на ракови процеси и сърдечни проблеми. Но не по-малко е влиянието на химикалите върху устната кухина - установени са 7 влияния на цигарите върху устата ни.


 

Неприятен жълт цвят на зъбите

За кратък период от време, започва промяната на цвета на зъбите под въздействие на тютюнопушенето. Никотинът и катраните в цигарите влияят на пожълтяването на зъбите. Тежките пушачи съобщават, че след дълга употреба на цигари, зъбите им придобиват кафеникав оттенък. 

 

Пародонтални проблеми и загуба на зъби

Пушачите в по-голям процент развиват остър некротизиращ гингивит. Освен това се наблюдават и по-лоши нива на орална хигиена, по-високи нива на зъбен камък. Пушачите често развиват заболявания на пародонта, независимо от хигиената на устната кухина.

 

При сравняване на пушачи и непушачи с пародонтит, пушачите имат :

  • По-голям брой на дълбоки джобове;
  • Повече загуба на прикрепване, повече гингивални рецесии;
  • Повече загуба на алвеоларна кост;
  • Повече загуба на зъби;
  • Повече зъби с фуркационни увреждания.

Кореновите повърхности при пушачите са допълнително замърсени с продукти от тютюнопушенето като никотин. Пушенето има пряк ефект върху костната загуба и е установен рисков фактор за остеопороза.

 

Увеличаване на микробното число в устната кухина

Няколко проучвания показват, че при пушачи се срещат повече бактериални видове, които са свързани с пародонтит, включително Porphyromonas gingivalis, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Prevotella intermedia, Сoccus aureus, E. coli и Candida albicans, отколкото при непушачите.

 

Пушенето оказва влияние в размножаването на бактериите в устната кухина, които участват в образуването на плаката около зъбите. Това е предпоставка за развитие на кариозни процеси и лош дъх. Плаката, продуцирана под действие на тютюнопушенето, може да афектира и меките тъкани около зъбния корен. Възпалението може да засегне и костта, и да предизвика нейното стопяване.  

 

Натрупване на зъбен камък

Когато плаката престоява продължително време по зъбите се превръща в зряла плака, а след това започва и минерализирането ѝ. По зъбите се натрупва зъбен камък. Пушачите са склонни по-бързо да натрупват плака и зъбен камък. Натрупването на зъбен камък води до възпалителни процеси на гингивата и проява на пародонтални проблеми.

 

Рак на устната кухина и езика

Тютюнопушенето предизвиква промяна в състава на слюнката като я превръща в смъртоносен коктейл , който уврежда клетките в устната кухина и ги превръща в канцерогенни.

 

Установено е, че рискът за развитие на орален карцином при пушачи е 5-9 пъти по-голям и нараства до 17 пъти при консумация на 80 цигари дневно. За дозозависими фактори за развитие на рак на устната кухина се приемат 11-20 цигари дневно и 350 г алкохол седмично.

 

Обикновено оралният рак се представя с белезникави, болезнени петна, в чийто център има разязвяване.

 

Предилекционни места са пода на устната кухина и езика. При карцином на езика, първият симптом е силната болка, която е възможно да ирадира и към ухото. Последващи симптоми могат да бъдат ограничения в движението на езика, изтръпвания и парестезии. По-често болните забелязват незарастващи язви по устната лигавица.

 

Лош дъх

Лошият дъх е най-честият и първостепенен проблем за пушачите. Цигарите оставят частички цигарен дим, които се задържат за дълго време в устата, гърлото, белите дробове.

 

Сиви/бели петна по лигавицата

Тютюнопушенето също така може да предизвика появата на сиви или бели петна по лигавицата в устната кухина. Те могат да бъдат разположени по езика, вътрешната страна на бузите, на пода на устната кухина. Тези петна често са проява на левкоплакия. Левкоплакията се смята за преканцероза.

 

Ако сте пушачи, можете да полагате следните грижи за добра орална хигиена:

  • Измивайте зъбите си сутрин и вечер след хранене с паста за зъби с флуор;
  • Намалете консумацията на захарни храни и напитки, и на киселинни такива;
  • Посещавайте редовно денталния си лекар;
  • Опитайте да спрете или поне да намалите броя на изпушените цигари.

 

Ако забележите нещо необичайно в устната си кухина, то посетете колкото се може по-скоро вашия стоматолог.