Прекомерният стрес става причина за главоболие, болки в стомаха и корема или ни кара да се чувстваме „на ръба“. Психо-емоционалното напрежение в повече предразполага и към изява на някои проблеми със здравето на устната кухина, зъбите, венците и общото ни здравословно състояние.

 Страничният ефект на стреса и тревожността върху денталното ни здраве включва:


  • възпалителни процеси в устната кухина, включително стоматит, стресница (лабиален херпес), афти,
  • скърцане, стискане на зъбите и болка – бруксизъм,
  • лоша орална хигиена и нездравословни хранителни навици,
  • заболявания на венците или влошаване на налично възпалително заболяване на периодонциума (околозъбната обвивка).

Афти
Афтите са малки язвички с бяла или сивкава основа, оградена от червен пръстен. Появяват се от вътрешната страна на устата, единично, на група или дори множество, разпръснати по цялата лигавица. Все още не са изяснени напълно причините за поява на афтите, но се смята, че се дължат на системно влошаване на имунитета, бактерии или вируси. Стресът, хроничната умора и алергичните състояния предразполагат към изявата им. Афтите не са заразни.
Обикновено афтите изчезват за седмица до десет дни. За да не се влоши състоянието им, е необходимо да се избягват пикантните, горещи и съдържащите висока концентрация киселини храни, като домати и цитрусови плодове. За облекчаване на възпалителния процес се използват локални анестетични средства.Херпес
Херпесът, който се появява по устните и ноздрите, познат още като „стресница“, се причинява от херпес симплекс вирус втори тип. Заболяването се предава от човек на човек. По време на изявата му херпесът е силно заразен. Типичната проява на стресницата е образуване на мехури, изпълнени с прозрачна течност около устните. Лабиалният херпес може да обхване кожата около устата, носа, брадичката. При изявата му се налага висока хигиена. Особено опасно е вирусът да попадне в очите.
След спукване на мехурчетата оставят язвички, които постепенно преминават.
Емоционалното състояние, събитие, което е разстроило може да предизвика активизирането на херпес вируса. Състоянието понякога е съпроводено с треска, повишаване на телесната температура.

Изявата на херпеса не винаги стига до образуване на мехури, понякога остава на етап зачервяване, напукване на ъгълчетата на устните или тяхната повърхност или белене на кожата. 
Също както афтите, стресницата отминава за седмица от само себе си. При терапията се използват локални средства срещу херпес. Възможно е да се наложи прием на антивирусни медикаменти. За да има ефект медикаментозната терапия при херпеса, терапията трябва да започне в първите 24 часа от появата му, особено когато се изписват таблетки, особено когато изявата му е вследствие на първична инфекция.


Втора част на материала