Как нелегалните опиоидни вещества влияят на оралното здраве?

Да, нелегалните опиоидни вещества със сигурност оказват влияние на оралното здраве. Всички те и производните им са вредни за зъбите и венците. 

 


Много голяма част от тях предизвикват ненаситна „жажда“ за консумация на захарни продукти като сладкиши, газирани напитки, бонбони, шоколади и много други, които увреждат зъбите и предизвикват развитие на кариозни процеси по тях.

 

Тези от групата на метамфетамин и хероин предизвикват сухота в устата. Това се дължи на намаленото количество слюнка в устната кухина след тяхната употреба. Намаленото количество слюнка също е предпоставка за развитие на кариеси по зъбите.

 

Някои като екстази и кокаин причиняват схващания в темпоро-мандибуларната става и предизвикват скърцане със зъби. Това може да доведе до пукване на някой зъб, до счупването му, а също така до главоболие и болки в челюстта и темпоро-мандибуларната става. 

 

При употреба на подобни вещества хигиената на устната кухина е на последно място, а неподдържането на добра орална хигиена води до редица дентални проблеми и заболявания, които могат да завършат със загуба на зъби. 

 

Консумацията на алкохол влияе ли на зъбите и венците?

Напитките, съдържащи алкохол, като бяло и червено вино, бира, сайдер могат да бъдат много киселинни. Това може да предизвика ерозии по зъбите, при което се разрушава емайла им. Ерозиите често са съпроводени с чувствителност и дискомфорт по зъбите. 

 

Ерозията образува кухина в областта на шийката на зъба, като може да доведе до ръбове по повърхността. В следствие на ерозията, емайлът се загубва и видим става дентинът на зъба, който е по-тъмен, жълтеникав на цвят. Дентинът е чувствителна зъбна тъкан и това негово експониране, може да предизвика чувствителност от топло и студено, от киселинни напитки и храни.

 

Спиртните напитки като водка, ракия, уиски са с високо съдържание на алкохол, което води до сухота в устата. 

 

Алкохолните, а и безалкохолните коктейли, съдържат голямо количество захари, което ги прави вредни за зъбите ни. 

 

Как да предпазим зъбите си?

 

Отказът от вредните навици е най-добрият начин за справяне с проблемите, до които водят те. 

 

Поддържането на добра орална хигиена у дома и редовните дентални профилактични прегледи могат да намалят вредното влияние от консумацията на алкохола. 

 

Как да се грижите за зъбите и венците си?

  1. Мийте зъбите си два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене с флуорна паста за зъби, съдържаща минимум 1350 ррм флуор. Можете да използвате и паста за чувствителни зъби, на пазара има различни марки, консултирайте се със стоматолога си. Използвайте малки, кръгови движения за изчеткване на зъбите, не прилагайте сила, а сменяйте посоките. За предпочитане са електрическите четки за зъби или механичните-меки и средни по твърдост;
  2. Сменяйте четката си за зъби на всеки 2-3 месеца или по-скоро, ако е захабена (разперени влакна);
  3. Не измивайте зъбите си веднага след консумацията на кисели храни и напитки, изчакайте поне час след това;
  4. Не жабурете с вода за уста директно след измиване на зъбите с паста и четка, изчакайте 30 минути и изжабурете с вода за уста;
  5. Консумирайте сладки и кисели храни и напитки по време на основните хранения, а не между тях;
  6. Ако стискате/скърцате със зъби - посетете стоматолога си, за да ви изработи шини за бруксизъм;
  7. Посещавайте редовно денталния кабинет.

 Може ли повръщането да окаже влияние на зъбите?

Да, тъй като киселините в повърнатата материя причиняват размекване на емайла на зъбите. Важно е да не измивате веднага след повръщане зъбите си, за да не премахнете и механично „размекнатия“ емайл. Изчакайте поне 30 минути и измийте зъбите си. Може да използвате още дъвки без захар, флуорна паста за зъби, вода за уста или изпийте чаша вода, за да неутрализирате киселинността в устата.