Диагнозата рак е една от най-страшните диагнози, променящи живота на човек. Всеки иска да знае и чуе за методи, с които може да пребори риска от развитието на подобно образувание.

 

Най-малко 80% от случаите на рак на устната кухина са свързани с многобройни клетъчни аномалии, които са резултат на хронично и прекомерно експониране на канцерогени, идващи от тютюнопушенето, консумацията на алкохол, включително редовната консумация на води за уста, съдържащи алкохол, дъвченето на тютюн. Експонирането на ултравиолетова светлина и имунният дефицит също са свързани с възникването на ракови образувания на устните. Високо рисковите групи с НРV-инфекции се откриват в около 30% от случаите. Синдрома на Plumber Vincent, както и хиповитаминозата на вит.А също увеличават риска от развитие на орален и орофарингеален рак.


 

Малко хора знаят обаче, че нормални ограничения в определени храни и напитки, биха им помогнали да преборят риска.
 

Тези съвети, които ще ви дадем не могат да дадат 100% сигурност, че никога няма да получите подобна диагноза, но могат да помогнат в намаляването на риска от развитие на туморен процес.

 

NEWS_MORE_BOX

Поддържайте нормално тегло

Много проучвания доказват за връзката между наднорменото тегло и риска от развитие на рак. Ракът на простатата, на гърдата, на яйчниците, както и на тънките и дебело черва са свързани точно с наднорменото тегло или затлъстяването на пациентите. Желателно е да поддържате добро физическо състояние. Спортът винаги е добра идея за поддържане на пълноценен живот.

Намалете консумацията на алкохол

Проучване от 2007 година, организирано от “Oral Health Organization” установява, че ежедневната употреба на 50г алкохол увеличава, дори утроява риска от развитие на рак на устната кухина, рак на гърлото, рак на гласните струни. Освен това много други проучвания установяват връзката на приема на алкохол с риска от развитието на рак на черния дроб, както и риска от рак на млечната жлеза. 

Спрете тютюнопушенето или просто никога не започвайте

Тютюнопушенето е отговорно за редицата случаи с развитие на рак на белите дробове и рак на устната кухина. То е водещото в етиологията на раковия процес в тези две локализации. Пушенето предизвиква 90% смъртност при рак на белия дроб при мъжете и около 80% при жените, изследване, установено от “Centers for Disease Control and Prevention”. Тютюнопушенето също така увеличава и риска от развитие на ракови образувания включително орофарингеален рак, рак на устната кухина, на хранопровода, на бъбреците, на панкреаса. 

Избягвайте пасивното тютюнопушене

Дори и да не пушите цигари, в заведенията, в които е разрешено тютюнопушенето, вие се излагате на цигарен дим. Според “U.S. Department of Health and Human Survices” пасивното тютюнопушене може да увеличи риска от развитие на раков процес дори и в неактивни пушачи. Увеличава се риска от развитие на рак на белите дробове с около 30%. Това се дължи на концентрацията на много токсични и канцерогенни вещества, които се отделят във въздуха около пушачите. Затова е желателно ако не сте пушачи да избягвате заведения, в които е разрешено тютюнопушенето. 

Предпазвайте кожата си

Излагайки кожата си на вредните ултравиолетови слънчеви лъчи без протекцията на кожата, може да доведе до развитие на рак на кожата. Когато се излагате на продължително слънчево осветяване, винаги използвайте слънцезащитни средства като кремове, слънцезащитни масла, шапка с козирка, очила, кърпи. Използвайте минимум 15ти слънцезащитен (SPF) фактор, за да имате защита на кожата си.

 

Мъжете и жените не бива да чакат да получат страшна диагноза, за да живеят по-здравословен живот. Навиците и привикването към по-здравословен начин на живот, могат да намалят значително риска от развитие на раков процес.