Хранителните разстройства като анорексия, булимия и разстройство на преяждането имат отрицателни ефекти върху устната кухина. Симптомите им могат да варират от леки до тежки, а зъболекарите често са сред първите, които ги идентифицират.

 

Множество проучвания показват, че хранителните разстройства могат да повлияят на здравето на устната кухина. 


 

Какво е анорексия?

Хората с анорексия невроза ограничават приема на храна и напитки, и се страхуват от наддаване на тегло. Много хора с анорексия приписват собствената си стойност на приема на калории и се наказват, че ядат твърде много или ядат „грешни видове“ храни.

 

Освен че ограничават приема на калории, някои хора с анорексия се опитват да се отърват от излишните калории и тегло чрез упражнения, повръщане, приемане на слабителни или с помощта на клизми.

 

Какво е булимия?

Булимия нерва е разстройство на преяждане и се диагностицира въз основа на пречистването на страданията. За да отговорите на критериите за диагноза булимия, трябва да преяждате (да приемате прекалено много калории за едно хранене) и да прочиствате (изхвърляте храна/калории чрез прекомерни упражнения, приемате слабителни или се насилвате да повръщате) за продължителен период от време и то редовно.

 

Хората с булимия също могат да получат симптоми като умора, подуване на корема и/или запек, коремна болка и нередовен менструален цикъл.

 

Какво е разстройство на преяждане?

Преяждащите преди това са били класифицирани като зависими от храната, въпреки че сега има по-добро разбиране за състоянието. Преяждащите често приемат големи количества храна и/или напитки, без да имат чувството, че контролират какво правят, тези преяждания могат да бъдат планирани предварително, като страдащият купува „специални“ храни, или могат да бъдат спонтанни.

 

Преяждащите не „прекаляват“ с храни или просто изяждат големи порции, това не са приятни преживявания и често причиняват много страдания и смущение на страдащите.


Характеристиките на епизод на преяждане включват хранене по -бързо от нормалното, хранене до чувство на дискомфорт за ситост, ядене на големи количества храна, когато не се изпитва глад, ядене само чрез смущение от количеството, което се изяжда, и чувство на отвращение, срам или вина по време на преяждането.

 

За разлика от страдащите от булимия, тези с разстройство на преяждане няма да се изчистят след преяждане.

 

Как хранителните разстройства могат да повлияят на здравето на устата ви?

Всички тези хранителни разстройства се отразяват на вашето здраве, имат отрицателни ефекти върху тялото на страдащите и трябва да се третират като сериозни здравословни състояния.

 

Потенциалните отрицателни ефекти от недостига на витамини и хранителни вещества могат да доведат до неправилно функциониране на организма и до промени в устната кухина.

 

Разкриването на орални признаци на хранителни разстройства включва:

  • Ерозия на емайла;
  • Суха уста;
  • Увеличени слюнчени жлези;
  • Напукани/сухи устни;
  • Рани в устата;
  • Кариес;
  • Чувствителни зъби;
  • Натъртване и/или нараняване на устата

Как зъболекарският екип може да помогне за откриване на хранителни разстройства?

По време на стоматологичен преглед се проверяват твърдите и меките тъкани на устата и се търсят признаци на ерозия на зъбите и на възможни наранявания в устата, които биха могли да бъдат използвани, за да се предизвика повръщане.

 

Освен ерозия по зъбите от стомашна киселина, могат да се открие кариес от прекомерна консумация на захар и признаци на недостиг на хранителни вещества.

 

Ако подозирате, че може би страдате от хранително разстройство, потърсете лекарска помощ! 

 

Библиография:
https://www.dentalhealth.org/Blog/how-eating-disorders-can-affect-your-mouth?fbclid=IwAR0L9HH1jNRSut11Q-Naatcjhqac7oyQd8NGfsjpimLP_2QLvQ4frK2Wug4