Рискът от сърдечен удар може да бъде значително намален чрез ежедневна орална хигиена и спазването на здравословен режим. Сами можем да си помогнем в превенцията на миокардния инфаркт като вършим това всяка сутрин.

 

Сърдечният удар представлява миокарден инфаркт и е състояние, изискващо спешна медицинска помощ. Кръвта до сърцето е блокирана и то не може да функционира нормално, най-честата причина за това са кръвните съсиреци.


 

Сърдечните атаки са симптом на коронарни сърдечни заболявания. Сърдечните заболявания най-често са резултат на атеросклеротични плаки, които удебеляват коронарните стени и намаляват кръвотока по тях. Други симптоми на сърдечни заболявания включват гръдна болка - при ангина пекторис, сърдечна умора, отпадналост, дискомфорт.

 

Лошата орална хигиена увеличава риска от сърдечни проблеми. Множество проучвания доказват връзката между заболяванията на пародонта и сърдечните заболявания.

 

Пародонтитът увеличава риска от развитие на сърдечни инфаркти, твърдят учени.

 

Обяснението се крие в бактерията, която предизвиква пародонталните симптоми - възпаление и кървене на венците, загуба на костта около зъбите, може да се разпространява чрез кръвния ток в артериите и да ги засегне. 

 

Бактерията може да се присъедини към стената на артериите, изхранващи сърцето и по този начин да образува малки съсиреци (тромби). Това увеличава значително риска от сърдечен инфаркт поради откъсване на тромба и запушване на важен кръвоносен съд.

 

Спазването на хранителен режим и поддържането на добра орална хигиена предпазват от развитие на смъртоносен сърдечен инфаркт.

 

Няколко съвета за добра орална хигиена:

  1. Зъбите се мият по два пъти на ден-сутрин и вечер след хранене. Използвайте паста за зъби, съдържаща флуор. Нека пастата за зъби съдържа между 1350-1500ррм за възрастните и за деца над 3-годишна възраст. 
  2. След като измиете зъбите си изчакайте 30 минути и след това изплакнете с вода за уста.
  3. Изберете подходяща за венците си четка за зъби, ако не можете сами - обърнете се към своя стоматолог за помощ. Електрическите четки за зъби са много добър вариант за премахване на плаката от зъбите.
  4. Ако използвате механична четка за зъби, упражнявайте леки, кръгови, измитащи движения от венците към зъбите. Не натискайте прекалено много с четката за зъби, за да не травмирате венците си.
  5. Не забравяйте да изчеткате всяка повърхност от всеки зъб.

Миенето на зъбите всеки ден по правилния начин и с точните средства значително намалява риска от развитие на сърдечни проблеми. Английско проучване разкрива това след изследване на 700 човека индивидуално.

 

Измиването на зъбите, употребата на интердентални конци и редовните профилактични преглед в денталния кабинет, е най-добрият начин за превенция на заболявания на венците, зъбите и освен това на сърдечносъдовите заболявания. 

 

Техника за почистване на зъбите

  1. Откъсва се конец с дължина 30-40 см;
  2. При малки деца конецът се фиксира на държател. Препоръчителна е употребата на конци за зъби при деца над 4 години;
  3. С предно-задни движения конецът се поставя между зъбите в дълбочината на гингивалния сулкус, като се избягва натиск в контактната точка.;
  4. Конецът се притиска към дисталната повърхност на предходния зъб и с остъргващо движение се изтегля в оклузална посока;
  5. Конецът се притиска към медиалната повърхност на дисталния зъб и предишната процедура се повтаря.

От години е установено, че има връзка между заболяванията на венците и състояния като сърдечен удар, диабет, деменция. Това са все сериозни състояния, които заплашват здравето на пациента и начина му на живот.

 

Отказът на цигарите или поне тяхното редуциране, контролираният холестерол, както и физическата активност също помагат в превенцията на сърдечните заболявания.