Оралната хигиена при пациенти, страдащи от диабет, е от изключителна важност. Това се дължи на тяхната предразположеност към пародонтални проблеми. По-добрата орална хигиена, контролираната кръвна захар, редовните дентални профилактични прегледи могат да предпазят диабетиците от инфекции.

 

Захарният диабет е генетично обусловено мултифакторно ендокринно заболяване, което може да се дължи на намалена продукция на инсулин или на инсулинова дисфункция. Повишено е нивото на кръвната захар. Съществуват два типа диабет. 


 

Тип 1 е инсулинозависим захарен диабет, който обикновено се развива до 30-годишна възраст. Развива се в резултат на деструкция на бета клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса. 

 

Тип 2 е инсулинонезависим захарен диабет и е по-често срещаната форма. Започва в средна възраст и е резултат на инсулинова резистентност.

 

Заболяването на пародонта се смята за 6-то усложнение на захарния диабет. 

 

Диабетът е рисков фактор, който променя реакциите на организма и тази модификация се дължи на 4 фактора:

  1. Микроангиопатия на пародонталните тъкани;
  2. Промени в мирофлората;
  3. Повишено разграждане на колаген;
  4. Дефект в хемотаксисната функция на полиморфонуклеарните левкоцити.

Повишеното ниво на глюкоза в гингивалната кревикуларна течност създава блакоприятни условия за свръхрастеж на пародонтопатогенните микроорганизми поради намалената дифузия на кислород в тъканите. Освен това се нарушава защитният отговор на организма срещу патогенната флора и нейните токсини. В основата на деструкцията на съединителна тъкан в пародонта лежи повишеното разграждане на колаген. 

 

Повишена е честотата и тежестта на гингивитите и пародонтитите при диабетици.

 

Контрол на кръвната захар

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите, за да имате по-добра орална хигиена, е да контролирате нивото на кръвната захар. Ако нивата на глюкозата са под контрол, възможността да развиете от усложненията на диабета е по-малък.

 

Добра орална хигиена

Най-добрата орална хигиена се състои в правилно и екзактно почистване на зъбите. Миенето на зъбите трябва да става 2 пъти на ден-сутрин и вечер след хранене. Измиването на зъбите с паста и четка за зъби трябва да е с продължителност от 2-3 минути, без силен натиск, а с леки и измитащи движения на четката. Изплакването на устата с вода за уста, трябва да става минимум 30 минути след измиване на зъбите с паста и четка за зъби. Използването на конци за зъби или интердентални четки е задължително, за да почистите добре местата между зъбите. Там винаги остава определено количество плака. Почиствайте и езика си с гърба на четката, ако е предназначен за това или със специални средства за почистване на език. 

 

Ако спазвате добри орално-хигиенни навици, намалявате риска от развитие на тежки пародонтални инфекции.

 

Редовни дентални профилактични прегледи

Редовните дентални профилактични прегледи са желателни и необходими за всички пациенти, не само за страдащите от диабет. Редовното почистване на зъбен камък ще намали значително риска от развитие на пародонтален проблем. За тези, които вече имат пародонтално заболяване, редовните дентални прегледи са необходимост за поддържане и лечение на заболяването.

 

През какъв интервал от време да посещавате денталния кабинет, ще прецени денталния лекар. На 3, 6, 9 или 12 месеца според състоянието на зъбите, венците, костта, вредните навици, оралната хигиена и общото състояние на пациента.

 

Избягвайте тютюнопушенето

Тютюнопушенето е вредно не само за белите дробове, но и за венците, особено при боледуващи от диабет. За да избегнете развитие на инфекции, старайте се да избягвате употребата на тютюн, никотин и катрани. Те могат да бъдат опасни за здравето на венците.

 

Не гризете ноктите си

Ежедневно ръцете ни докосват хиляди предмети-брави, тоалетни, пари и куп други, което ги прави толкова мръсни и обсипани с микроорганизми. Представете си какъв трансфер от микроорганизми ще попаднат в устата Ви, ако гризете ноктите си. Това може да бъде много вредно за оралната хигиена и състоянието на устната кухина и лигавица.