Коледните и новогодишните празници са време на уют, почивка и време за семейството. Време, през което разхождането в любимия пуловер с чаша чай предполага пълен релакс и забравяне на ежедневните ангажименти. Празничният дневен режим често предразполага към пропускане на дребните задължения, като например грижата за чистотата на зъбите. Какво не трябва да забравяме?

 

1. Изобилието от сладки изкушения по време на празниците осигурява множество прости въглехидрати, които спомагат за разрушаването на зъбния емайл.


 

От полза е:

 

Винаги приемайте сладките храни, като бонбони, шоколад и сладкиши, накрая на основните хранения. Тогава действието им върху зъбите е не толкова вредно.

 

Похапвайте сладко в същите количества, но ги разделете в по-малко на брой приеми. Нека зъбите бъдат в контакт с вредните за тях въглехидрати за по-малък период през деня. Вместо цял ден да похапвате по малко шоколад, изяжте го на два или три пъти – по този начин ограничавате времето на действие на киселините, образувани от оралните бактерии от шоколада. Освен това давате възможност на слюнката да прояви очистителните си и протективни реминерализиращи свойства на повърхността на денталния емайл.

 

Избягвайте приема на захарни изделия, които предполагат дълго престояване в устната кухина. Това са захарни бонбони за смучене и близалки – удълженото време на контакт със зъбните повърхности повишава в пъти киселинно обусловеното разграждане на емайла и инициирането на кариозни лезии. Същото се отнася и за дъвчащите бонбони и други вкусотии, които лепнат по зъбите и се очистват от устната кухина за продължително време.

 

Изплаквайте с вода устната си кухина след всеки прием на сладко. Това е подходящ начин за почистване на зъбите, защото е удобен, не изисква специални средства и време, а същевременно напълно безвреден за зъбите. Изтъркването с четка на зъбите директно след консумиране на сладки изделия може да увреди твърдите зъбни тъкани.

 

Яжте достатъчно сурови и твърди храни, като например ябълки, моркови, ядки – те спомагат за естественото самоочистване на устната кухина и стимулират отделянето на слюнка.

 

2. Цитрусовите плодове съдържат много киселини, които причиняват киселинно разграждане на твърдите тъкани на зъбите – т. нар. ерозии. Като дългосрочен резултат е възможно да се появи дентална чувствителност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

От полза е:

 

Разделете консумацията на цитрусови плодове в по-малко на брой приеми през деня.

 

Избягвайте да ги приемате, след като сте консумирали сладки изделия, защото киселините от плодовете потенцират разграждането на зъбните тъкани, което е започнало под въздействието на ензимното преобразуване на въглехидратите.

 

Изплаквайте с чаша вода след всеки прием на цитруси – това ще помогне и да се поддържате достатъчно хидратирани.

 

3. Празничният релакс, както и новогодишните чествания, предразполагат към пропускане на така необходимата за здравето на зъбите орална хигиена.

 

От полза е:

 

В Новогодишната нощ носете със себе си четка за зъби. Тя заема съвсем малко място, но може да достави голям комфорт и чувство за свежест след цяла нощ празнуване. Ако все пак смятате, че това ще създаде повече неудобство, използвайте дъвки без захар.

 

Дръжте под ръка интердентален конец или четки – богатите трапези по празниците в комбинация с дългите празнични нощи създават предпоставки за задържане на хранителни остатъци между зъбите и причиняването на гингивално възпаление. Това важи и в случаите на импактиране на храна в интерденталните пространства, което може да бъде много болезнено.

 

Насладете се на празничния уют и новогодишните чествания с красива и искряща усмивка!