Като лош дъх (malodor) се обозначава характерна миризма, която е противна и неприятна, и е усещане от стимулиране на олфакторните рецептори в носа с химикали в газообразно състояние.
 
Всеки от нас поне веднъж в живота си е имал зловонна миризма от устата. В действителност от лош дъх се оплакват 20-60% от населението. Това затруднява ежедневието, създава личен дискомфорт и социални затруднения в половината от болните. Като в 80% от случаите причината е в устната кухина. Обикновено се дължи на бактерии по гърба на езика, които разграждат белтъци и произвеждат зловонни миризми (индол, скатол, летливи вещества, съдържащи сяра, сероводород).
 
Обонянието и вкусът са свързани помежду си и не могат да функционират напълно самостоятелно. Увреждането на едното сетиво, неминуемо води до засягане на другото.
 
Лошият дъх е общото обозначение на противна миризма от устата. Той включва четири понятия: ozostomia, stomatodysodia, halitosis, fetor ex ore.
 
Озостомията ни насочва към гноен мирис, който се установява в устата, но произлиза от горните дихателни пътища, при ринити, синуити, фарингити, ларингити, тонзилити, както и от други възпаления, неоплазми или гнойници (карбункул в носа, полипи, рак).
 
Stomatodysodia означава противен дъх от долните отдели на дихателните пътища-бронхит, бронхиектазии, абсцеси, туберкулоза, пневмония, емфизем.
 
Халитозата отговаря на зловонна миризма на дъха в резултат на системни метаболитни промени, включващи гастроинтестиналния тракт и неговото съдържимо, както и общи патофизиологични промени, които причиняват пренасянето на зловонни вещества през кръвообращението до белия дроб или червата, откъдето те или се екскретират, или секретират.
 
Физиологичната халитоза е преходна и се дължи на летливи ароматни вещества, които се освобождават от кръвта в белите дробове от различни храни, билки, подправки и определени зеленчуци-лук, чесън, ряпа, праз или ароматни напитки като кафе и чай, и специално алкохолни етери и полифеноли от вино, ракия, коняк, уиски, ликьори, бира. Физиологичната халитоза се наблюдава при дехидратация, гладуване, констипация, диария, които са обратими процеси.
 
Патологична халитоза възниква по същите механизми, не е лесно обратима и персистира без лечение както при диабет (сладка миризма на плодове), уремия (дъх на амоняк или урина), гастрити и язва, езофагит, пилорна стеноза (дъх на развалени айца) или чернодробна недостатъчност (дъх на риба).
NEWS_MORE_BOX
 
 
Fetor ex ore е зловонна миризма, която се отделя от устата и произхожда от източници в устата. Най-честата причина са бактериите в устната кухина и тяхното действие върху хранителните остатъци, кръв или тъканите в устата. В устата могат да се заселят и свръхразвият бактерии по гърба на езика и пародонталните джобове, които не са характерни за резидентната микрофлора. Бактериалната колонизация по фисурите, ямките, апроксималните части, венечните джобове, по гърба на езика е основен източник на лошия дъх. Също така той се повишава при ненапълно пробил мъдрец, върху който се получава капаче, обхващащо част от дъвкателната му повърхност. Премахването на такива зъби и на околните меки тъкани намалява лошия мирис.
 
Проучвания показват, че 80-90% от случаите, лошият дъх произлиза от устата, а не както се смяташе досега от стомаха.
 

Препоръки и лечение

Денталните лекари съветват да се мият зъбите по два пъти на ден поне по 3 мин., да се ползват конци за зъби за ефективно отстраняване на плаката от междузъбното пространство. Да се почиства с гърба на четката за зъби или със специални уреди за целта - гърба на езика. Да се утолява жаждата, тъй като често лошият дъх се дължи на сухота в устата. При усещане за сухота в устата да се използват дъвки без захар. Да се използват води за усти, богати на Хлорхексидин, Триклозан, тъй като имат антибактериален ефект. Препоръчват се за употреба пастите за зъби съдържащи 1% цинк, натриев бикарбонат, калай или магнезий. Посещението при дентален лекар при невъзможност за контрол на лошия дъх е препоръчително.
 
Магданозът, джодженът, зъбните пасти, течностите за изплакване на уста, спрейовете, дъвките намаляват лошия аромат от устата, но само за около 3 часа. Те имат т.нар.“маскиращ ефект“.