Лошият дъх от устата често поставя хората в неудобно положение, тъй като е знак на лоша орална хигиена. Редовното почистване на зъбите и на езика са първите стъпки за борба с лошия дъх.

 

Експерти в областта на хранителната индустрия подчертават за доброто действие на някои напитки в борбата с лошия дъх от устата.


 

Лошият дъх най-често е резултат от увеличени количества на бактерии в устната кухина и тяхното действие върху хранителните остатъци, кръв или тъканите в устата. В устата могат да се заселят и свръхразвият бактерии по гърба на езика и пародонталните джобове, които не са характерни за резидентната микрофлора. Бактериалната колонизация по фисурите, ямките, апроксималните части, венечните джобове, по гърба на езика е основен източник на лошия дъх. Също така той се повишава при ненапълно пробил мъдрец, върху който се получава капаче, обхващащо част от дъвкателната му повърхност.

 

Какво можете да направите?

  • Подобрете оралната си хигиена

Поддържането на добра орална хигиена чрез редовно и качествено миене на зъбите, почистването на езика и междузъбните пространства, ще намали количеството бактерии в устната кухина. За доброто почистване на зъбите е необходимо измиването им 2 пъти на ден-сутрин и вечер след хранене по минимум 3 минути. Използването на флуорни пасти за зъби и вода за уста без алкохол спомагат за премахване на лошия дъх.

NEWS_MORE_BOX

 

Езикът трябва също да бъде почистван било то чрез специалната повърхност на гърба на четката или чрез специално разработени почистващи средства. Използването на конци за зъби и интердентални четки е задължително вечер след измиване на зъбите.

  • Употребата на зелен чай

Високите нива на флуориди в зелените чайове благоприятства поддържането на добра орална хигиена. Разбира се, тези чайове не бива да съдържат захарни съставки, а да са изцяло природни.

 

Осен това зеленият чай съдържа и голямо количество антиоксиданти. Смята се, че зеленият чай има противовъзпалително и противораково действие.

 

Зеленият чай има и способност да намали стреса и вредното влияние от околната среда. Има способността да релаксира организма, благодарение на L-тианина, който съдържа. Тази основна съставка на зеления чай увеличава концентрацията и подобрява паметта без необходимост от увеличен прием на кофеин съдържащи напитки.

  • Консумацията на вода

Потвърдено е, че един от методите за борба с лошия дъх е приема на достатъчни количества вода. Водата утолява жаждата, а сухотата в устата е една от причините за лошия дъх. Водата хидратира организма и е от изключителна важност за поддържане на клетките в цялото тяло.

  • Употребата на магданоз

Употребата на магданоз и джоджен имат само кратко действие върху лошия дъх, те имат „маскиращ ефект“, но не решават проблема. Някои хора все пак пристъпват към употребата им.

  • Дъвки без захар

Редовната употреба на дъвки без захар спомага за почистване на зъбите между отделните хранения от остатъчните хранителни остатъци и плака. Освен това имат освежаващ ефект. Те също са с „маскиращ ефект“, тъй като само временно премахват лошия дъх. Дъвките без захар имат значително кариесогенно влияние, чрез почистващото си действие и чрез стимулирането на слюнка, с което нормализират ниското рН в устата след хранене.

  • Редовни посещения в денталния кабинет

Редовните профилактични прегледи и санирането на устната кухина безспорно са начин за решаване с проблема лош дъх. Съчетанието с добра лична орална хигиена, би премахнало неудобството при комуникация с околните.