Правилната грижа за зъбите може да запази усмивката и след пенсиониране. Измиването на зъбите с четка и паста и почистването им с конец са централен момент в оралната хигиена.

 

За какво трябва да внимаваме с напредване на възрастта?


 

На първо място, това е гингивитът. Много хора не си дават сметка колко важно е да се грижат за венците си, успоредно със зъбите. Гингивитът е причиняван от бактериите, съдържащи се в зъбната плака. Симптомите на гингивит са зачервени и подути венци, кървящи при миене на зъбите или дори без механично дразнене. Ако не бъде лекуван навреме, гингивитът може да се усложни и да премине в пародонтоза. При нея, венците се отдръпват от зъбите. В най-тежките случаи, бактериите формират големи джобове между зъбите и венците, което отслабва алвеоларната кост и води до загуба на зъби, особено при наличие на остеопороза. Симптомите на гингивита са повод за незабавно посещение на зъболекарския кабинет. С напредване на възрастта, честотата на гингивита става все по-висока и достига 25% във възрастовата група на 65 – 74-годишните.

 

Ако грижите за здравето на зъбите са затруднени, зъболекарят може да бъде потърсен за предписване на медицински изделия, улесняващи грижите за оралната хигиена. Ако прецени за уместно, той може да назначи и лекарствени продукти, предотвратяващи едно или друго усложнение.

 

Например, артритът в ръцете може да затрудни миенето на зъбите. Създадени са продукти за орална хигиена, предназначени за тази група потребители. По-тривиалните решения са прикрепяне на четката зъби към по-голям и лесен за държане предмет или използване на електрическа четка за зъби.

NEWS_MORE_BOX

 

Ксеростомията - изсушаване на устата, се развива, когато се понижи функционалността на слюнчените жлези поради заболявания или някои лекарства, включително химиотерапевтици. Това може да затрудни храненето, преглъщането и, в някои случаи, говоренето. Лъчелечението също може да предизвика тежка ксеростомия, поради което е важно да се потърси консултация от зъболекар или лекуващия радиотерапевт по отношение на този страничен ефект. Продължителната ксеростомия може да доведе до силно влошаване на състоянието на зъбите, гингивит и други стоматологични състояния и да наложи прилагането на лекарства за облекчаването й.

 

Ракът в устната кухина и гърлото настъпва най-често след 40-годишна възраст. За съжаление, повече тумори в тази част на тялото са трудно откриваеми в ранен етап. Появата на червени или бели петна по зъбите или езика или появата на афти, които не преминават за две седмици, е повод за посещение на зъболекарския кабинет. Скринингът включва рентгенография на главата и шията.

 

Широкомащабни клинични проучвания показват, също така, че добрата орална хигиена спомага за поддържането на добро цялостно здравословно състояние и понижава риска от заболявания като диабет, инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови инциденти.

 

Не трябва да забравяме, че освен редовните грижи у дома, трябва да поддържаме здравето на зъбите си и чрез редовни профилактични прегледи при лекаря по дентална медицина.