Още преди да са станали видими, първите зъбки започват да се формират под венците. Първото зъбче може да пробие до шест месеца след раждането, поставяйки началото на дълъг процес на грижи за усмивката.

 

Млечните зъби, макар и временни, са важни и изискват същите грижи, каквито се полагат и на постоянните. Млечните зъби изпълняват не само дъвкателна функция, но и подпомагат развитието на челюстните кости и „пазят място“ за постоянните зъби, които започват да се появяват към 6 – 7-годишна възраст.


 

Пробиването на венците е болезнено за бебето, което води до силен плач и раздразнителност. Три потенциални решения са нежно масажиране на венеца с пръст, даване на бебето на хладен дъвкателен пръстен или прилагане на специални обезболяващи гелове за венци. Много стоматолози се изказват против прилагане на продукти, съдържащи безнзокаин, при деца под 2-годишна възраст, освен по изрична препоръка и наблюдение от специалист.

 

Преди появата на първите зъбки е необходимо венците да бъдат внимателно почиствани с нежно парче навлажнен памучен плат след всяко хранене. След появата на първите зъбки започва миенето им със специални бебешки четки. До 2-годишна възраст миенето става само с вода, вместо с флуоридна паста за зъби. След като детето отрасне до степен, в която може само да си мие зъбите, това трябва да става с количество паста за зъби колкото грахово зърно. Детето трябва да мие зъбите си под надзора на родител, който да се увери, че то не преглъща пастата.

 

Редно е бебето да бъде прегледано от стоматолог след поникване на първото зъбче, но не по-късно от първия му рожден ден, след което започват и редовните профилактични прегледи. Стоматологът ще се увери, че зъбките се развиват правилно, ще демонстрира правилната техника за измиването им и ще следи за потенциални вредни влияние върху денталното развитие, например смукането на палеца.