Здравите зъби и венци не само помагат за самочувствието и реализацията на хората. Те помагат за повишаване на биологичното ниво на защита срещу общи инфекции и увреждания. Известна е връзката между хроничните периодонтални възпаления и сърдечносъдовите и ставни заболявания.

Увреденото орално здраве уврежда цялостното здраве на организма и влошава качеството на живот. 

 


Двете главни причини за загуба на зъб са кариесът и заболяванията на венците. Колкото по-добра профилактика прилагаме, толкова по-дълго ще се радваме на здрави и красиви зъби и венци. 

 

Мотивацията е главният двигател на действията ни. По-високата индивидуална отговорност е значим фактор с продължително действие. Оптимизирането на персоналната отговорност може да доведе до резултати за цял живот.

 

Какво включва в себе си денталната профилактика?

Трябва да се знае, че всеки един от нас може да се възползва от дентална профилактика. 
В денталния кабинет профилактиката може да се състои в следните манипулации:

 • Почистване на плака и зъбен камък;
 • Обучение и мотивация в правилно и ефективно почистване на зъбите-колко пъти, какви движения, колко време, с какви средства;
 • При децата-силанизиране на зъбите;
 • Проверка и подмяна на стари или отчупени пломби;
 • Промяна в хранителния режим;
 • Обяснение за вредата от тютюнопушенето върху оралното здраве;

Флуорната паста за зъби

Флуорът спомага за реминерализацията на емайла на зъбите, предпазва зъбите от развитие на кариозни процеси. Флуорq освен в пастите за зъби, има и във водата, която пием. Трябва да се внимава за концентрацията на флуор, която се приема ежедневно, особено в райони с повишена концентрация в питейната вода. 

 

Изследвания и проучвания доказват, че деца, които не са приемали флуор под формата на вода или паста за зъби развиват кариес в по-голяма степен, отколкото деца, които са приемали флуор. Целта на флуорната профилактика е да изгради здрави зъбни структури, да предотвратява развитието на зъбния кариес, да забавя развитието му.

 

Количеството зъбна паста с флуор за деца от 3-6 годишна възраст трябва да е колкото грахово зърно, а количеството флуор в пастата от 1350-1500 ррм. За деца под 3-годишна възраст, паста за зъби с флуор се предписва само по преценка на детски дентален лекар. 

 

В пастата за зъби, която възрастните използват ежедневно-сутрин и вечер след хранене, трябва да се съдържа 1500ррм флуор.

 

Силанти

Силантите са част от детската флуорна дентална профилактика.

 

Целта на силанизирането е да се запълнят фисурите - най-ретентивните места на зъбите и да се предпазят от действието на околната кариесогенна среда, която причинява ранното развитие на кариес.

 

Силантите са подходящи за всички молари и премолари от постоянното и моларите на временното съзъбие. Трябва да знаете, че силанизирането на зъбите е една лека манипулация, при която няма място за болка, притеснение и страх.

 

Приложението на силантите трябва да става през първата година след пробива на зъба. До две години след пробива ефективността на силантите е най-значима, тъй като това е оптималният период за следпробивна минерализация на емайла. Силантите могат да бъдат прилагани и в по-късен период при по-големи деца, в случаи на висок риск от кариес или когато се открива ретентивност в зоната на фисурите.

 

Как да профилактираме зъбите си и у дома?

От изключителна важност за една здрава и красива усмивка е поддържането на добра и редовна орална хигиена. Препоръчват се следните рутинни действия:

 1. Измивайте зъбите си 2 пъти на ден-сутрин и вечер след хранене с четка и флуорна паста за зъби. Продължителността на измиването трябва да е минимум 2 минути; 
 2. Вечер прилагайте и конци за зъби, за да почистите междузъбните пространства. 60% от плаката в устата се крие именно там;
 3. След като измиете зъбите си, ако използвате вода за уста, изжабурете устата си 30 минути след измиване на зъбите;
 4. Подобрете хранителния си режим, избягвайте междинните хранения, а ако не можете-не приемайте сладки и кисели храни и напитки;
 5. Използвайте сламка при консумация на фрешове и други киселинни напитки, изплакнете устата си с вода веднага след това;
 6. Използвайте дъвки без захар винаги, когато се сетите;
 7. Посещавайте редовно личния си дентален лекар.