Добрата ежедневна орална хигиена е една от най-важните предпоставки за подобряване на състоянието на зъбите и венците. Правилната грижа за здравето на устната кухина у дома намалява риска от появата на нови кариеси и пародонтални заболявания.


Има много информация свързана с методите на четкане на зъбите, видовете четки и пасти за зъби. Важно е да се почистват междузъбните пространства и да се грижим за цялостната дезинфекция на устната кухина. Малко познати са обаче методите, чрез които можем в домашни условия да проверяваме как сме се справили с оралната си хигиена.


Разработени са методи, чрез които бързо и лесно у дома да проверяваме дали след проведена орална хигиена сме почистили успешно зъбната плака от всички повърхности. Най-лесният метод е чрез оцветяващи таблетки. Те са разпространени в аптечната мрежа и могат да бъдат в различни цветове в зависимост от багрилото, което се използва (зелени, лилави, розови).Независимо от цвета целта им е една - да оцветят наличната плака и остатъци от храна в цвят, който се различава от почистената зъбна повърхност. За да се получи оцветяване е необходимо таблетката да се сдъвче или да се задържи в устата определено време (в зависимост от инструкциите на производителя).


Може да се използват най-общо два метода за контрол на измиването. При единия метод таблетката се използва преди да се почистят зъбите. Наличната плака се оцветява и чрез четката и избраният метод за междузъбно почисване (орален душ, междузъбни четки, конци), се стремим да отстраним цялото оцветяване.


За да разберем дали чистим пълноценно може таблетката да се използва след проведена орална хигиена. В този случай се оцветяват местата, които пропускаме при измиване. След това се почистват само оцветените места.


Обикновено лекарите по дентална медицина препоръчват комбинация от двата метода. Първоначално за около седмица се използва оцветяване на плаката преди измиване на зъбите всяка вечер. След това за две седмици се оцветява останалата плака след измиване, за да се коригират движенията.


За тези три седмици се смята, че сме успели да усвоим правилната стратегия при почистване. За контрол и затвърдяване на резултатите е добре веднъж седмично да се използва таблетка след вечерното измиване на зъбите.


Друг метод, чрез който можем да контролираме индивидуалната си орална хигиена са различни светлинни източници. Чрез насочване на светлина с определена дължина на вълната чистите зъбни повърхности отразяват в един цвят (например зелен), а повърностите покрити с бактериална плака - в друг (например розов).


На пазара има разработени такива източници на светлина за домашна употреба. Методте за използване са същите като при таблетките. Те са малки по размер и удобни за съхранение, пренасяне и използване. За да се сдобиете с такова устройство попитайте вашия стоматолог.


Особено интересни и мотивиращи за провеждане на орална хигиена са тези методи, използвани при деца. Те са добро средство за обучение в периода, когато родителите искат детето да придобие по-голяма самостоятелност и да почиства само своите зъби. Чрез оцветяването досадната хигиена се превръща в игра.