Изкуствен зъбен емайл създаде японски екип изследователи. Материалът е съставен на базата на калциев хидроксиапатит, който изгражда естественото зъбно покритие и е дело на проф. Сигеки Хонцу от факултета по биотехнологии към Университета Кинки и Казуши Йошикава от Университета по дентална медицина в Осака. Продуктът е еластичен и може да се нанася върху повърхността на зъбите по отделно за защита от кариозни процеси и при хиперестезия – повишена чувствителност. Освен за възстановяване на увредения естествен емайл, той е приложим и с естетични цели като постигане на по-бял цвят и гладък вид на зъбите.

Новият дентален продукт може да се нанася на изключително тънък слой, каквато е и дебелината на естественото покритие на зъбите – 0,004 милиметра. При поставянето на материала той е незабележим за невъоръженото око на пациента. Може да се види само под определен ъгъл на светлината. Той обаче може да се оцвети при подготовката му, когато се прилага с козметична цел.

NEWS_MORE_BOX


Материалът се подготвя във вакуум под въздействието на лазерни лъчи, чрез които се получава разграждане на кристали хидроксиапатит. Те се „смесват“ със стопени кристали сол. Полученият материал се филтрира и суши.

По получената „пломба“ са налични пори, благодарение на които не се допуска задържане на въздух и течности между зъба и нея. На този етап обаче поставянето на материала отнема цял ден работа на специалиста.

Досега технологията е изпитана единствено върху вече отделени зъби. Предстоят клинични изпитания. Изследователите се надяват продуктът да е на пазара след 3 години с естетична цел и след 5 за лечение, като покритие на дентина.

Технологията вече е патентована в Япония и Южна Корея. Предстои патентоването й и в САЩ, Европа и Китай.