Избелването на зъбите се смята за козметична процедура. Цели изсветляване на зъбния емайл от оцветяването му, придобито от консумацията на някои храни и други агенти.

 

Зъбите ни потъмняват или пожълтяват по ред причини: възраст, образуване на зъбен камък и плака, тютюнопушене, консумация на кафе, чай, червено вино и други напитки и храни, които съдържат оцветители, консумация на шоколадови и захарни изделия.


 

Какви методи са познати за избелване на зъбите?

 

1. Избелващи пасти за зъби

 

Употребата на различни избелващи пасти за зъби помага за премахване на оцветявания по повърхността на емайла.

 

Създадени са и био продукти с избелващи свойства. В пастите обикновено се включват съставки като водороден прекис или силициев диоксид. Био пастите обаче не съдържат избелващи агенти и изкуствени аромати, а например естествени източници на силиций, които допринасят за отстраняването на зъбната плака и бактерии в устата, без да се вреди на зъбния емайл.

 

Смята се, че използването на пасти, само по себе си, не води до силен изсветляващ ефект, а по-скоро допринася за поддържане на избелването.

 

2. Избелване в зъболекарския кабинет

 

При този метод съставките с изсветляващо действие проникват във вътрешността на зъба.

 

При процедура по избелване в денталната клиника се използва перхидрол под формата на гел. Венците се покриват със защитна бариера, за да бъдат предпазени от увреждане от перхидрола по време на процедурата. След това се поставя избелващият разтвор и се активира с помощта на лазерна лампа.

 

Процедурата продължава не повече от един час. Ефектът трае между 1 и 2 години.

 

Смята се, че резултатът от професионалното избелване е най-ефективен, спрямо останалите видове.

 

NEWS_MORE_BOX

3. Избелване в домашни условия

 

Друг вариант за по-сияйна усмивка е домашната система за избелване на зъбите. При този метод, първо зъболекарят изработва специални силиконови шини, като за целта предварително се взимат отпечатъци от горната и долна челюст.

 

Шините се носят в домашни условия всеки ден. Преди да се поставят върху зъбите, по тях се нанася определено количество избелващ гел, съдържащ карбамиден пероксид.

 

Препоръчително е да се носят между 4-8 часа, което може да се планира и по време на сън. След използване шините и зъбите трябва да се изплакват.

 

Силиконовите шини се употребяват обикновено около 15-16 дни.

 

Постигнатият резултат от този метод на избелване на зъбите е между 1-2 години. При желание за повтаряне на процедурата или удължаване на времето на използване на шините, се консултирайте с денталния лекар.

 

4. Важно: Кога не се препоръчва избелване на зъбите?

 

Прилагането на процедури по избелване на зъбите не се препоръчва при бременност, лоша дентална хигиена, чувствителни зъби, пародонтит и други проблеми с оралното здраве.