Избелването на зъби е една от най-популярните козметични стоматологични процедури. Въпреки широкоразпространения и реално необоснован страх сред голяма част от пациентите, това е един от най-щадящите и неинвазивни методи за подобряване естетиката на усмивката, тъй като при него зъбите възвръщат естествената си белота.


Най-честата причина за потъмняване на зъбите е натрупването на хроматогенни вещества в повърхностния слой на емайла.

 


Източници на такива вещества са основно някои от храните и напитките, които консумираме като кафе, червено вино, кола, черен чай и шоколад. Други оцветявания могат да се причинят от води за уста, съдържащи хлорхексидин и използвани продължително време без прекъсване. Освен това конкретен зъб, който някога е бил умъртвен, може да изглежда по-тъмен от останалите, както поради това, че вече не е кръвоснабден, така и поради използването на определени кореново-канални пълнежи, които променят цвета му с времето.


Независимо от типа избелване, основното активно вещество в повечето избелващи гелове е или хидроген пероксид или карбамид пероксид в определена концентрация. Тези вещества действат като техния активен кислород се свързва с органичните оцветяващи вещества в повърхностния слой на зъбите и ги извличат. По този начин реално се възвръща естествената белота на зъбите.


Хидроген пероксида и карбамид пероксида обаче са вещества, които не бива да попадат в контакт с меките тъкани (венци, бузи, език), както и да не се прилагат върху зъби с кариеси, тъй като последното може да доведе до увреждане на пулпата. Именно поради това избелването на зъби е подходящо да бъде извършвано единствено професионално в денталния кабинет или удома, но след консултация и подробен инструктаж от страна на лекаря по дентална медицина. Непрепоръчителни и дори понякога опасни, са самоволните методи на избелване с подърчни средства или такива поръчани онлайн без предварително допитване до стоматолог.


Избелването бива основно 3 типа: кабинетно, домашно и вътрешно. При кабинетното се нанася избелващ гел за около час в стоматологичния кабинет и той се активира със специална лампа. При домашното се изработват индивидуални прозрачни шини за избелване, в които пациентът вкъщи, в рамките на 7-14 дни, поставя избелващ гел за няколко часа. Вътрешното от своя страна се прилага на конкретен умъртвен зъб, който е с по-тъмен цвят от останалите, като избелващият агент се поставя в самата вътрешност на зъба за около седмица.


Също така е важно да се знае, че е подходящо и препоръчително преди да се предприеме избелване да се направи обстоен преглед на зъбите, тъй като, както вече споменахме, избелващ гел не бива да се поставя на зъби с кариеси. Добре би било и да се направи професионално почистване и полиране на зъбите, тъй като избелващият гел действа много по-добре върху чисти зъбни повърхности, защото по този начин контактува директно със зъбната повърхност, а не примерно с плака.


Желателно е и по време или непосредствено след самото избелване да се спре употребата на допълнителни способи като избелващи пасти и води за уста. 


Независимо какъв метод на избелване предпочетете за своите зъби, не забравяйте, че ако следвате стриктно инструкциите и препоръките на своя стоматолог, то постигнатият резултат ще е не само естетически впечатляващ, но и абсолютно безвреден за здравето на Вашите зъби!