Според препоръките на зъболекарите, за да поддържаме денталното си здраве, е необходимо да почистваме зъбите с четка и паста поне 2 пъти дневно. То е насочено към гладките външни и вътрешни повърхности на зъбите, както и към дъвкателната на задните зъби. 
 
При този вид почистване обаче остават недокоснати от четката и непочистени скрити странични повърхности на зъбите, с които те контактуват помежду си. Разстоянието между два съседни зъба е малко и позволява проникването на хранителни остатъци и заселването на микроорганизми, които намират подходяща среда за развитието си. 
 
Открива се и възможност за образуването на плаков филм, който предоставя всички фактори, необходими за развитието на кариес. 
 
Кариозният процес започва да се развива незабелязано и дълго време не може да бъде установен, дори при клиничен преглед. Често, когато кариесът между зъбите се забелязва, той вече е много дълбок или е засегнал пулпата.
NEWS_MORE_BOX
 
Затова почистването на междузъбната плака е важна профилактична мярка за тези участъци и е от особено значение за поддържане здравето на зъбите и венците.
 
Почистването се провежда със специални конци с или без дръжка, с триъгълни интердентални четчици или с малки зъбни четчици с единична туфа. 
 
Конците за почистване трябва да присъстват към средствата за поддържане на лична хигиена във всяко семейство. Децата следва да се приучават към използването им отрано, на мнение са денталните специалисти. Процесът изисква придобиване на навик за правилното почистване, както и сръчност при провеждането му.