Инсект алергията е реакция на имунната система, възникваща при контакт с насекоми - докосване, вдишване на частици от техните тела или продукти от тяхната жизнена дейност, ухапвания или ужилвания. Алергичните реакции след ужилване се дължат на насекомите от разред Ципокрили.

 

Алергичните реакции след ужилване се дължат главно на имуноглобулин Е-зависима реакция, реакция на алергия от бърз тип. Клинично се проявяват като леки местни реакции или тежки с изява на анафилактичен шок и смърт.


 

Най-важни представители на разред Ципокрили са медоносната пчела, стършел, оса, огнена мравка. Някои от съставките на инсект алергията са алергени като фосфолипаза, хиалуронидаза, мелитин, а други предизвикват фармакологични ефекти-хистамин, кинини, серотонин.

 

Характерно е многообразието на клиничните проявления на инсект алергията. Към локалните реакции спадат и орофациалните прояви. При алергия от насекоми се наблюдава локална реакция с различно изразен оток около очите, устните и ушите, ларингеален оток, задух, дисфония-променен или пресипнал глас, дисфагия (затруднено хранене), снижение на артериалното налягане. Локалните реакции се изразяват със зачервяване, сърбеж и по-голям оток на мястото на ужилването, контактни дерматити.

 

Системните клинични реакции се разделят на:

 

  • Леки-генерализирана уртикария (сърбеж), пруритус;
  • Среднотежки-ангиоедем, диспнея, вертиго;
  • Тежки-тежка диспнея със свирене в гърдите, дисфония, дезориентация, тахикардия;
  • Животозастрашаващи-анафилактичен шок, тежък ангиоедем със затруднения в дишането и цианоза, хипотония, синкоп.

 

Реакциите, които се развиват 1-2 минути след ужилването обикновено са най-тежки. Няколко секунди или минути след ужилването е възможно развитие на анафилактичен шок - наблюдава се задушаване, гадене, повръщане, понижение на артериалното налягане, колапс, цианоза, загуба на съзнание. Безспорно проявата на анафилактичен шок е най-опасна, животозастрашаваща.

NEWS_MORE_BOX

 

Диагнозата на инсект алергията се поставя след кожно тестуване от специалист-алерголог и кръвно изследване на нивото на специфичните имуноглобулин Е-антитела. При някои пациенти е индицирана алергенна имунотерапия.

 

Съветите за профилактика при инсект алергията се състоят в:

 

  • Да се избягва носеното на черни или ярки дрехи, препоръчват се дрехи в бял, зелен и тютюнев цвят;
  • Да не се ходи бос, да се обличат дълги панталони и ризи с дълъг ръкав, да не се употребяват дезодоранти със силен аромат или силен парфюм;
  • Препоръчва се да се избягва консумацията на храни и напитки на открито;
  • Необходимо е алергичните хора да носят винаги през опасните сезони за ужилване набор от медикаменти за спешно лечение на алергичния шок като адреналин, антихистамини или готови китове;
  • Препоръчително е носенето на предупреждаващ за инсект алергия предмет като гривна, огърлица, паспорт.

 

Важно е да знаете, че ако сте алергични към насекоми при посещение в дентален кабинет трябва да съобщите този факт на денталния лекар. Това е така поради големия процент на алергични пациенти към насекоми и към дентални материали едновременно. Това изисква предварително тестуване с епикутанен (кожен) тест с дентални медикаменти и материали и прик и скрач тест за тестуване към локални анестетици.

 

Практически съвети при ужилване от пчела са: да се отстрани жилото с пинсета, поразената област да се почисти с памучен тампон, напоен в кислородна вода, върху ужиленото място да се постави лед. Това ще забави всмукването на отровата за сметка на спазъма на повърхностните съдове.