Няма нищо по-изкусително от глътка леден фреш, която да разпръсне лятната омара, но надали подозираме за вредата, която привидно безобидната напитка може да нанесе на красивата ни усмивка.

 

Резултатът се нарича зъбна ерозия и представлява необратима некариозна лезия на зъбния емайл, а при напредналите форми и на дентина, която се характеризира с кръгла или овална форма, променена транспарентност на емайла, тъмножълт до светлокафяв цвят, с твърда и блестяща повърхност. Предилекционно място за развитието ѝ са повърхностите на зъбите откъм бузите и устните, по-рядко откъм езика. Обикновено ерозията се развива на места, нехарактерни за кариеса.


 

Причината за появата на този тип увреждане е излагането на денталния емайл на действието на химични фактори - киселини от вътрешната и външната среда на организма, но без участието на микроорганизми. Когато pH в устната кухина се понижи под 5,5, разтварянето на хидроксилапатита (минерала, изграждащ зъбите) става необратимо и постепенно промените в емайла се задълбочават, стават видими и напредват към дентина. Децата са по-уязвими от възрастните, поради по-слабо минерализираните временни и непълно минерализираните наскоро пробили и пробиващи постоянни зъби. По-подчертано е влиянието на киселите напитки и храни върху денталния емайл при честата и регулярна консумация, отколкото при редкия прием на големи количества.

 

Източникът на тези киселини могат да бъдат плодовете: ябълките, цитрусовите плодове - лимони, портокали, грейпфрути, както и тяхната много популярна напоследък форма - фрешовете. Огромна заплаха са и газираните безалкохолните напитки, като се обръща внимание не толкова на въглеродната киселина, на която те дължат приятния си газиран ефект, но най-вече на лимонената и фосфорната киселина в съдържанието им.

 

В случаите на хранителни разстройства, свързани с рефлукс на стомашни киселини, като например булимия, гастроезофагеална рефлуксна болест, когато са налице чести повръщания, стомашните киселини разграждат денталния емайл от страната на зъбите откъм езика.

 

Повечето вина са с pH между 2,9 и 3,9, тоест освен оцветяване на емайла, също предизвикват неговата деминерализация. Обсъжда се и влиянието на хлорираните плувни басейни, както и на дъвченето на таблетки аспирин и витамин C.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Основните симптоми на ерозията са промяна в цвета и формата на зъбите, те започват да изглеждат като "износени". Появяват се болки от студено, топло, дори от сладко или при прием на кисели плодове - ябълки, портокали. Нормално изпъкналите повърхности на зъбите се трансформират във вдлъбнати, възможно е да се появят пукнатини.

 

Тези неприятни промени от естетическа гледна точка, както и от тази на комфорта, можете да предотвратите чрез следните стъпки:

 

1. Избягвайте да приемате често фрешове. Ако го правите, нека това става със сламка, за да минимизирате контакта на течността със денталните повърхности.

 

2. Не приемайте газирани безалкохолни напитки. Освен киселини, те съдържат и много захари, с които вредят и на общото здраве.

 

3. Не давайте на малките деца безалкохолни напитки, както и фрешове с биберон. Особено важно е бебетата да не заспиват, докато приемат такива напитки.

 

4. Приемайте таблетки като витамин C и аспирин, както са предписани - поглъщане с вода, а не ги дъвчете. Активните вещества в тях представляват киселини.

 

5. След приема на кисели храни и напитки изплакнете устната си кухина с вода.

 

6. Ако желаете да измиете зъбите си, след като сте консумирали кисели храни или напитки, направете го поне половин час след приема и то с мека четка. В противен случай ще изтъркате най-повърхностния слой на емайла си, който се е "размекнал" от киселините.

 

Разбира се, вашият стоматолог ще ви предпише подходяща реминерализираща паста и ще се погрижи да намали чувствителността на зъбите ви.