У нас през 2010 г. са извадени 9 хиляди зъба на деца до 18-годишна възраст, съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз, д-р Николай Шарков. Лоша лична хигиена, нездравословно хранене, ненавременно лекуване на зъбите, са в основата на стряскащата статистика.


За 5-и пореден път Факултетът по дентална медицина - Пловдив организира Месец на зъбното здраве на децата до 18 години. Инициативата е подкрепена от Българския зъболекарски съюз, Wrigley’s-България и STS cosmetic. Започва на 19 март и ще продължи до 19 април 2011 г. Проектът, наречен "Красива усмивка”, се води под патронажа на ректора на МУ-Пловдив, доц. д-р Георги Паскалев.


Основна цел на благотворителните инициативи е да се популяризират възможностите на катедрата по Детска дентална медицина за безплатни прегледи, консултации и лечение. В инициативата се включват 200 студенти, 16 преподаватели и трима докторанти от Факултета по дентална медицина, Пловдив. През миналата година над 500 деца се възползват от услугите, които предлагат безплатно пловдивските зъболекари в рамките на благотворителната кампания.На 19 март 2011 г. в катедрата по Детска дентална медицина се предвижда празник за децата „Красива усмивка”.  В него традиционно са поканени да участват деца с увреждания на слуха, със специфични здравословни проблеми, както и деца в неравностойно социално положение от социалните домове в града - ”Олга Скобелева”, „Райна Кукова”, „Княгиня Мария Луиза”. На всички желаещи ще бъдат направени безплатни прегледи, специализирани консултации и предложен индивидуален план за лечение на зъбите.


Финансирането е осигурено от Медицински университет, Пловдив. От него могат да се възползват децата не само от Пловдив, но и от цялата област.


Благотворителната кампания е съвсем отделна възможност от лечението, което се полага на децата по линия на задължителното здравно осигуряване и се финансира от Здравната каса, пояснява проф. д-р Мария Куклева, заместник-декан на Факултета по дентална медицина и ръководител на катедрата по Детска дентална медицина на пловдивския медицински университет. По линия на Националната здравноосигурителна каса, децата до 18 години имат право на безплатен преглед и дейностите поставяне на пломби, лечение на кариеси, екстракция на зъб.


За целите на благотворителното събитие, вече са изработени 400 информационни табла, които ще бъдат дарени на детски градини в Пловдив. Целта е малчуганите да получат информация за правилното миене на зъбите. За всички деца са осигурени и подаръци: дъвки, балони, пасти и четки за зъби.


Всички прояви ще се състоят в новата сграда на Факултета по дентална медицина на бул. “Христо Ботев” № 3 в Пловдив.