Консумацията на ябълки може да бъде до четири пъти по-вредна за зъбите от газираните напитки, според ново изследване, което разглежда връзката между силно киселинните храни и денталното здраве.

 

 


Виното и бирата също предразполагат към проблеми със зъбите, за разлика от маринования лук и грейпфрута, които са по-малко вредни за денталното здраве, сочат резултатите.

 

 

"Не е важно единствено какво ядем, а и как го ядем. Например ако консумираме ябълката бавно, високите нива на киселинност могат да увредят зъбите.", казва проф. Дейвид Бартлет от Института по дентално здраве към Кралския колеж в Лондон и ръководител на изследването.

 

 

Учените анализират храненето и денталното здраве на 1000 мъже и жени на възраст 18-30 години, като изследват за увреждане на емайла и дентина – основната подкрепяща структура на зъбите под емайла.   

 

 

Оказва се, че консумиращите ябълки са 3,7 пъти по-застрашени от увреждане на дентина, докато при групата на консумиращите газирани напитки не се отчита допълнителен риск.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Плодовият сок увеличава четирикратно вероятността от увреждане на емайла около горната част на зъбите, в близост до венците, а леката бира, която е киселинна напитка, повишава 3 пъти риска от увреждане на дентина, обясняват изследователите. Някои сортове ябълки съдържат количество захар, равностойно на 4 чаени лъжички, което допринася за повишени нива на киселинност в устата.

 

 

Можем да намалим вредния ефект от консумацията на ябълки за зъбите, ако хапваме едновременно парче сирене или мляко – и двата продукта съдържат калций, който неутрализира киселината. Пиенето на питейна вода, веднага след като сме яли ябълка, също редуцира риска.

 

 

Консумацията на плодови сокове и шейкове със сламка е друг вариант за защита на зъбите, съветва диетологът д-р Гленис Джоунс.

 

 

Миенето на зъбите преди хапването на киселинни храни също помага в защитата на денталното здраве, тъй като осигурява бариера между храната и зъбите, допълва специалистът.