Първите зъбчета на бебето започват своя пробив около 6тия месец след раждането му и продължава до 20тия. Около 6тата годинка започва смяната на млечните с постоянните зъби. Този процес е доста продължителен и завършва около 14тата година, с изключение на мъдреците. Техният пробив е около и над 18тата година от рождението.

Може ли кърмата да навреди на зъбите на бебето?

Кърмата определено е най-добрата храна за новороденото. До 6-тия месец кърмата е най-пълноценната храна за бебето. Кърменето на бебето трябва да продължи най-късно до годинка, годинка и половина, за да не може захарта в кърмата да предизвика кариес на ранното детство.


 

NEWS_MORE_BOX

 

Когато бебето се храни с шише с биберон, то трябва да бъде с добре стерилизирани и чисти части. Храненето с биберон, с храни и напитки, съдържащи захар, може да доведе до образуване на кариес по зъбите на детето, които комуникират с биберона. Постепенно трябва да се приучава детето да пие от чашка, а не от шише с биберон. Подходяща за това е възрастта след 6тия месец от раждането.

 

Желателно е на 12-месечна възраст родителите да започнат да измиват зъбите на детето с четка и флуорна паста, като количеството да е колкото грахово зърно.

 

На 15- и 18-месечна възраст изчеткването на зъбчетата продължава, а ако не е проведен дентален преглед до тогава, то това е добра възраст за посещение. Децата до 4-годишна възраст се нуждаят от помощ в измиването на зъбите.

 

Към 3-годишна възраст, детето се приучава само да мие зъбите си с мека четка и флуорна паста. Ако детето продължава да смуче пръсти, биберон, палци, то тези вредни навици трябва да се прекратят, за да не доведат до ортодонтски аномалии и дентални проблеми след време.