Неприятният вкус в устата се появява при наличие на здравословен проблем на  органите на храносмилателната система. В повечето случаи от  компетенциите на гастроентеролога е да изясни произхода на оплакването. 

Най-често горчилката в устата се дължи на заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Друга причина са честите стоматологични проблеми като: стоматит – възпаление на лигавицата при устната кухина; глосит – възпаление на езика; неправилно конструирани зъбни протези или непоносимост към материала им и др.

 

Горчивият вкус се появява и при някои ендокринни и психични заболявания, както и при стрес.


Горчилката е страничен ефект при прием на лекарства. Например, антибиотиците убиват микроорганизмите, които са част от естествената микрофлора на червата. Това става причина за ръста на условно-патогенната микрофлора. Получава се дисбактериоза. Вследствие на нея се образува и неприятното усещане в устата.

 

Неприятният вкус може да се получи и при консумация на определени хранителни продукти.


...когато се дължи на проблеми в храносмилателната система
Черният дроб е орган, който разпада продуктите на обмяната и токсините в кръвта на прости вещества, за да могат да се изведат от организма с урината и екстрементите. Черният дроб отделя секрети, които съдържат храносмилателни ензими. Те се извеждат по жлъчните пътища в жлъчката, след това в дванадесетопръстника. Когато постъпва храна в дванадесетопръстника гладката мускулатура на жлъчката започва да се съкращава, благодарение на което се отделят секрети от нея.
При нарушаване на моториката на жлъчните пътища може да се получи застой на секретите, заради недостатъчна активност на мускулите или заради спазъм на мускулите на жлъчните пътища (дискенезия на жлъчните пътища по хипотоничен или хипертоничен тип).


Ако при подобно застояване на жлъчните секрети се получи рязкото им отделяне, се получава и рязко съкращаване на мускулите на дванадесетопръстика и стомаха. Вследствие на това жлъчният сок може да попадне в хранопровода и да създаде неприятен вкус в устата.
 


Горчивината може да се появи и на фона на възпаление на жлъчния мехур (холецистит), включително и при образуване на камъни.


Дискенезията на жлъчните пътища се развива вторично на фона на друго заболяване на храносмилателната система. Горчив вкус се усеща при възпаление на лигавицата на стомаха (гастрит), дванадесетопръстника (дуоденит), задстомашната жлеза (панкреатит), тънкото (ентерит) и дебелото черво (колит).Неприятен вкус се получава при възпалителен процес на меките тъкани в устната кухина, дистрофични заболявания на венците (пародонтоза), нарушена инервация на езика и др.

Металните и пластмасови протези също причиняват вкусов дискомфорт.


...когато е признак на хормонални нарушения
При ендокринните заболявания се нарушават обменните процеси в организма. Хипертиреозата или повишеното отделяне на щитовидни хормони е съпроводено с повишен синтез на адреналин и норадреналин. Тези хормони по принцип поддържат състояние на стрес. Причиняват спазми на гладките мускули на жлъчните пътища, което води до поява на признаци на дискенезия по хипертеничен тип и горчив вкус. 
При хипотиреоза, понижени функции на щитовидната жлеза, моториката на жлъчните пътища е понижена и се появява дискенезия по хипотоничен тип.


Какво да правим?
Горчилката може да бъде от временен характер. Когато неприятния вкус се поява при стрес, е добре да се използва тинктура от валериана.

Когато е вследствие на киселини, помага ленено масло.

 

В случай обаче, че горчивият вкус е упорит с дни, е препоръчително да се потърси причината от специалист.