Децата, които гледат телевизия повече от 90 минути на ден без прекъсване са склонни да ядат по-големи количества захарни изделия и страдат от зъбен кариес. Изводите са базирани на последни изследвания и проучвания. 

 

Проучването установява, че младото поколение консумира три пъти повече захарни храни и напитки (33%) и съответно при тях се увеличава кариозността по зъбите (39%). Изследването е проведено при престой пред телевизора за повече от час и половина без прекъсване. 


 

Във време на пандемия и необходимост от продължително стоене у дома, телевизорът се оказва разнообразие в ежедневието не само на децата, но и на техните родители. А знаем, че децата попиват действията и поведението на родителите, така че нека се замислим за това.

 

Съществува пряка връзка между продължителното гледане на телевизия при малките деца и развитието на кариес по зъбите. Телевизионните предавания и детски филмчета увличат децата. От своя страна това води до прекомерна консумация на сладки, захарни храни, на чипсове, царевични пръчици, солети и всички други толкова любими храни на деца и възрастни. Честата консумация обаче на тези храни и на киселинни напитки дава като резултат неприемливо увеличение на нивото на кариозност по зъбите. 

 

Захарозата е дизахарид, съставен от глюкоза и фруктоза. Това е захарта, съдържаща се в захарната тръстика и захарното цвекло. Захарозата е най-разпространената хранителна захар. Консумацията й във всички страни е изключително висока. Тя е евтина, лесно се произвежда и има високо калорийно съдържание. 

 

Захарозата се съдържа още в картофите, ориза, житото. Влиза в състава на много кулинарно приготвени храни и напитки. Използва се като подсладител, обемна маса, консервант, овлажнител, коригент на консистенцията.

 

Съществуват категорични доказателства, че количеството и честотата на консумираните храни, съдържащи захароза, са най-важната причина за развитието на кариес. Тя покачва киселинността в устата до 200 пъти. 

 

Кариесните лезии нарастват пропорционално на прибавката на захар в диетата. Когато захарта се приема по време на основното хранене, независимо дали е храна или напитка, кариесът не се увеличава значително. Проблемът идва в честата консумация на захарни храни и напитки между храненията. Приемът на шоколад четири пъти дневно значително увеличава кариеса, но най-силно е увеличението при тези, които получават карамел и бонбони между 22-30 пъти на ден и то между храненията.

 

При всяка консумация на захарна или киселинна храна или напитка, нивото на рН в устната кухина намалява. Задържането в устната кухина на ниско рН води до деминерализация на зъбите. Деминерализацията от своя страна е причина за разрушаване на емайловата част на зъбите, както и за увеличаване на микробното число, причина за развитие на кариес по зъбите.

 

Захарозата се определя като „криминалната захар“, защото именно тя се метаболизира от кариесогенните микроорганизми до киселини. От нея се синтезират и екстра- и интрацелуларните полизахариди, играещи основна роля в зараждането, увеличението и самоподдържането на зъбната плака.

 

Как да намалим престоя пред телевизора и да предпазим зъбите на децата от развитие на кариес?

Ето няколко съвета:

  • Измислете забавни и креативни игри за децата, накарайте ги да развихрят фантазията си и създайте заедно красиви творения;
  • Разпределете храненията в три основни;
  • Не допускайте междинни приеми на въглехидрати;
  • Да не се консумират газирани и подсладени напитки - ако се приемат, да бъде наведнъж, а не на бавни глътки;
  • Да не се консумират сладкиши и бонбони с прибавени захари;
  • Да не се консумират въглехидрати и сокове преди лягане;
  • Въглехидрати с прибавена захар да се позволяват веднъж седмично за десерт;
  • Да не се консумират твърди бонбони, захарни пръчки или близалки;
  • Всеки прием на въглехидрати, ако не завърши с почистване с четка или паста, да завършва с дъвчене на дъвка без захар, консумация на вода или изплакване на устата.