Хората масово имат оплаквания, свързани с венците. Почти всеки се е сблъсквал с неприятните симптоми като подуване на венците, кървете, болезненост. От болни венци често се оплакват и децата.
Заболяванията в устната кухина вредят на здравето на зъбите. Свързани са и с общото здравословно състояние на организма, затова се налага при появата им да се предприеме лечение.

Гингивитът е възпаление на венците. Може да бъде остър и хроничен. Острият гингивит обикновено се развива вследствие на механична травма на венците. Например, разраняване венеца около шийката на зъба от попадане на храна или от отстраняването й. Получава се и при некачествено пломбиране на зъб и при протезиране – поставяне на коронка, мост, протеза, брикети.
Наранената лигавица се инфектира от налични в устната кухина микроорганизми и причинява дискомфорт в областта на венците.


Хроничният възпалителен процес се развива на фона на различни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, холецистит, при нарушена обмяна на вещества, проблем с определена жлеза, захарен диабет, алергични заболявания, дефицит на витамини, продължителен прием на лекарства, при хормонални промени в организма: бременност, пубертет, менструация, хормонална контрацепция.
Причина за хроничния гингивит може да бъде продължителен травматичен процес върху венците, който се получава при натрупване на зъбен камък, при някои индивидуални анатомични особености на структурата на устната кухина, неправилно оформени протези.

Получава се и при упражняване на професии, свързани с излагане на вредни вещества в производството, където се отделя прах или пари.

При катаралния (обикновен) гингивит се наблюдава подуване на венеца. Той става чувствителен и зачервен. Появява се кръвотечение, повишено слюноотделяне и неприятен дух от устата.

Язвено-невротичният гингивит се развива вследствие понижен общ имунитет на организма, след прекарано заболяване – грип, инфекциозно или хронично заболяване, авитаминоза. Първоначалните симптоми са като при острия гингивит, подуване и почервеняване на венците, с тази разлика, че при него бързо се образуват рани и се отделят некрози.
Този гингивит може да е придружен с повишаване на температурата, обща слабост на организма. Заболяването може да засегне лигавицата от вътрешната страна на бузите, небцето, езика и устните.

И двата вида гингивит могат да протекат остро или да развият хронична форма - тогава оплакванията периодично се появяват и отминават.

При хипертрофичния гингивит венците се разрастват, увеличава се тъканта между зъбите. Възможно е тъканта на венеца така да се разрастне, че да покрие почти цялата повърхност на зъба. Венците болят при хранене и кървят.

Когато гингивитът продължава дълго време, венците изтъняват и лесно се нараняват при дъвчене на храната. Възможно е венците да атрофират само в определена част или въобще. Обикновено в този случай се губи тъканта между зъбите и венецът става равен при зъбите. При това състояние венците се превръщат в постоянен източник на инфекции за организма и стават причина за изостряне на хронични заболявания на вътрешните органи.
 


Необходимо е да се установи причината, която поражда заболяването на венците. Провежда се лечение на зъбите, корекция на протезите. Възможно е да се наложи консултация с друг специалист за изясняването на хормоналния статус на засегнатия, наличие на хронични заболявания. Според случая се препоръчва терапия за подсилване на защитните сили на организма.


Задължително зъбите се почистват от зъбен налеп и камък, след което се провежда лечение на възпалението на венците. Препаратите, които използва стоматологът  имат обезболяващ, антибактериален и противовъзпалителен ефект, подхранват тъканите и помагат на възстановяването на венците. Изписват се подходящи лекарствени форми за домашно лечение.


Хроничният хипертрофичен гингивит първоначално се лекува консервативно. В случай, че венците не възвърнат нормалния си размер, се коригират по оперативен път.

Атрофиралите венци се лекуват продължително време. Извършва се санация на устната кухина, отстранява се зъбния камък, лекуват се зъбите. Възможно е да се назначат физиотерапевтични процедури.

Обикновено гингивит се развива при наличие на друг проблем в организма, затова при появата му следва да се обърне внимание на общото здравословно състояние на организма.