Гингивитът или възпалението на венците, е най-честото заболяване на периодонциума – околозъбната тъкан. Недеструктивно заболяване е - не води до разрушаване и загуба на зъби, но ако бъде оставено дълго без лечение, може да прогресира до пародонтоза. Това заболяване вече е деструктивно и застрашава всички налични зъби.

 

При гингивита са налице зачервяване, подуване и болезненост на венечната тъкан. Характерно е и кървенето след измиване на зъбите.


 

Заболяването е резултат от продължителното задържане на денталната плака. Тя представлява биофилм, разположен по видимата част на зъбите, състоящ се от бактерии, техни метаболити и хранителни остатъци. Зъбната плака е рисков фактор и за разваляне на зъбите. Когато плаката не се отстранява редовно, тя се превръща в твърда субстанция – зъбен камък, наричан още калкулус. Той покрива зъбите, но се разполага и около корените им, където се задържа, тъй като се заклещва от венечната тъкан над него. Зъбният камък и съдържащите се в него бактерии възпаляват венците, при което те стават подути, зачервени и болезнени на допир.

 

Рискът от поява на гингивит се увеличава от наличието на състояния като неконтролиран диабет, липсващи или неподравнени зъби, както и брекети, около които се задържат хранителни остатъци. Употребата на някои лекарства също може да причини възпаление на венците като нежелан ефект – фенитоин, бисмутови соли, някои противозачатъчни и др.

 

Диагнозата се поставя от лекар по дентална медицина, който оглежда венците и зъбите за симптомите на заболяването, както и отлагания от плака или зъбен камък. Необходимо е да се направят и рентгенови снимки, за да се определи дали възпалението не е обхванало зъбоподдържащите тъкани и апарат.

NEWS_MORE_BOX

 

Лечението е комплекс от повишена орална хигиена и професионално почистване на отлаганията от плака и зъбен камък – минимум два пъти на година. В хода на това почистване, зъболекарят третира и венечните джобове – пространства под венците, изпълнени с хранителни остатъци и бактерии. Тъй като при подуването на венечната тъкан те са се затворили и са загубили способността си да се самопочистват, те трябва да бъдат отворени и почистени с помощта на специални инструменти.


Препоръчително е хората с гингивит да използват антибактериалните води за уста. Прилагането на води за уста, съдържащи нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, диклофенак и др.) за лечение на гингивит и стоматит е сравнително нова модалност, която тепърва предстои да бъде оценявана по отношение на ефективност и безопасност.

 

Приемът на витамин С също е полезен, предвид съдоукрепващите му свойства, които могат да спомогнат за намаляване на венечното кървене.

 

Профилактиката се изчерпва изключително с добрата орална хигиена. Това означава измиване на зъбите след всяко хранене, използване на интердентални четки или конци за зъби за почистване на междузъбните пространства, води за уста за потискане на свръхразвитието на бактерии в устата и редовното посещаване на зъболекар за профилактични прегледи.