Здравето на зъбите трябва да бъде проследявано и контролирано по време на бременността. Освен това е от изключителна важност да се поддържа добро дентално здраве както на родилката, така и на новороденото в първите месеци от раждането му.
 

Трябва ли да се посещава дентален лекар по време на беменност?

Да, трябва. Поради влиянието на хормоните по време на бременност, някои бременни се нуждаят от голяма грижа през този период. Например бременната може да забележи, че се появило или увеличило кървенето на венците й. Този факт се дължи на гингивит, който се развива при някои бременни.

 
Повишеното ниво на женски полови хормони води до агравиране на гингивата, изразено чрез едем (оток), кървене и гингивален ексудат.

Гингивитът представлява възпаление на гингивата, което е локализирано в нея и не се придружава от промени в алвеоларната кост. Възпалението на гингивата при бременните е добре известен клиничен факт.
 
Бременността не причинява гингивит, той се причинява от бактерии. По време на бременността настъпват сложни промени в секрецията на някои хормони. Протектор на бременността е прогестерона.
 
Във венеца има рецептори за стероидни хормони, някои от тях стават активни, а други се инактивират:
  1. В здравата гингива прогестерона слабо метаболизира, действа като имуносупресор и предпазва гингивата от остро възпаление при наличие на бактериална плака.
  2. При възпалена гингива метаболизмът на прогестерона протича 2-3 пъти по-бързо, той остава в малко количество и силно намалява имуносупресорното му действие. Активира се растежът на субгингивалната плака и на микроорганизмите – най-вече на анаеборбните – bacteroides melaninogenicus, prevotella intermedia, които растат в обогатена с хормона среда.
NEWS_MORE_BOX
 
Гингивитът по време на бременност е по-тежък в периода между 2-8 лунарен месец и след раждането самостоятелно се възстановява. Това естествено, може да бъде индивидуално при всяка бременна. Най-често се засягат венечните папилите и фронталните секстанти.
 
Лечението на gingivitis gravidarum се състои в следното:
  • Стриктна орална хигиена;
  • Системен плак контрол;
  • Почистване на зъбен камък;
  • Отстраняване на плакретенционните фактори;
  • Контролни прегледи през 1-2 месеца през бременността;
  • При тежки форми на гингивит – оперативно лечение.
Жената не бива да се плаши от стоматологични процедури докато е бременна. Стоматологично лечение може да се предприеме без притеснения между 4-тия и 6-тия месец – тогава, когато са преминали неразположенията на ранната бременност. Ако се случи нещо спешно, може да се приложи лечение по всяко време. Визитите трябва да бъдат по-кратки, а манипулациите по-леки. Ваденето на зъби се отлага, освен по спешност. Не бива да се правят рентгенографии, освен ако не са наложителни. Забранено е избелването на зъбите по време на бременност и кърмене.