Фурункулите представляват остри дълбоки гнойни възпаления на космените фоликули и мастната торбичка. Като често срещана инфекция фурункулите поставят някои сериозни проблеми, особено при рецидиви, фурункулоза или при локализирано струпване на няколко фурункула-карбункул. Карбункулът представлява голямо гнойно възпаление, цирей.

 

Именно поради усложненията и рецидивите, до които могат да доведат фурункула и карбункула, тяхното лечение често изисква хирургична намеса. Те са обект на лицево-челюстната хирургия и затова не бива да се подценяват.


 

Фурункулите и карбункулите се причиняват от златистите микроорганизми - стафилококи, които продуцират коагулаза и токсини, причиняващи некроза на тъканта. Всички ензими и токсини, които се продуцират от златистия стафилокок играят строго определена роля в развитието на кожните и подкожни стафилококови инфекции. На входната врата се развива локален възпалителен процес с натрупване на стафилококи, фибринозен ексудат и некротични изменения, което може да доведе и до абсцедиране.

 

Фурункулите и карбункулите се развиват предимно на места, където има повече космени фоликули и прилежащите им мастни жлези - шия, подмишница, а по лицето-по носа, челото, горната устна. Локализацията по лицето представлява реална предпоставка за тежки усложнения от страна на лицевите вени, кавернозния синус с последваща тромбоза на мозъчните съдове.

NEWS_MORE_BOX

 

Потенциални усложнения на фурункула с лицева локализация са:

 

  • Развитие на вътречерепен абсцес;
  • Гноен менингит;
  • Възпаление на лимфните съдове и възли (лимфангит и лимфаденит);
  • Тромбофлебит;
  • Сепсис;
  • Далечни гнойни разсейки в белите дробове, костите и бъбреците.

 

Тези предпоставки за спешни състояния изискват от своя страна внимателно наблюдение и правилна преценка на манипулациите.

 

Благоприятстващи локални и регионални фактори за появата или рецидивирането на фурункулите са лошата хигиена, диабет, алкохолизъм, грешки в храненето, затлъстяване, имунна недостатъчност, лечението със системни кортикостероиди, атопичен дерматит. Честото бръснене и скубане могат да бъдат също сериозна предпоставка за развитие на острото гнойно възпаление.

 

Началото на формирането на фурункула е свързано с образуване на инфилтриращ кожата оточен и болезнен възпалителен кожен възел, който е надигнат и с косъмче по средата. Няколко дни след появата на възелчето циреят се елиминира и се образува кратерообразна язва. Няколко съседни фурункула могат да се слеят и да образуват карбункул. Това може да доведе до некроза на кожата или тъканите в дълбочина.

 

Характерна е появата на топъл, инфилтриращ кожата възел, с постепенно оформяне на върха му на гнойна пъпчица с косъмче по средата. При опипване образуванието е силно болезнено. Могат да бъдат налице увеличени и болезнени лимфни възли. След преминаване на фурункула остава характерен белег на кожата.

 

Лечението на фурункулите и карбункулите е желателно да се осъществи от специалист. Фурункулът не се инцизира. При него се използват локални и системни средства с цел ускоряване на узряването му. Препоръчва се употребата на ихтиол и локални антибиотици.

 

Хирургична намеса и инцизия с дренаж може да се наложи само при образуване на карбункул. Карбункулът изисква специализирана медицинска помощ. При лечението е много важно да се знае, че „изстискването“ на „пъпката“ не бива да се прави и е изключително опасно.

 

При лицеви локализации антибиотичното лечение е задължително.

 

Профилактиката се състои в спазване на добра лична хигиена. Препоръчва се избягването на късо подстригана коса на тила, защото това нарушава правилния растеж на космите и е предпоставка за инфектиране на фоликулите. При наличие на цирей, космите около него да се подстрижат внимателно, а не да се бръснат. Желателно е да се вземат мерки за засилване на имунитета.