Редовната употреба на въглехидратни храни и напитки е основен фактор за развитие на кариес на ранното детство.

 

Измиването на зъбките самостоятелно от децата не ги предпазва от вредното въздействие на захарните храни и напитки. Децата до 4 годишна възраст трябва да мият своите зъби с помощта на родителя, а след тази възраст-родителите трябва да контролират и следят за правилното миене на зъбите. Това проследяване трябва да се случва, докато децата не развият навик за правилно четкане.


 

В проучване, публикувано в “The Journal of public health” , се наблюдават около 4000 деца в предучилищна възраст, при които вредния навик да се хранят със сладки храни води до развитие на кариозен процес в устната кухина.

NEWS_MORE_BOX

 

 

В проучването се прави сравнение между деца, които приемат целодневно захарни храни и напитки, и такива, които ги приемат само по време на основното хранене. Установява се значително по-добро състояние на зъбите при децата, които приемат сладките храни и напитки с основното хранене.

 

Ясно е, че миенето на зъбите с флуорна паста за зъби, не е магическа пръчка, с която да се протектират зъбите. Много хора смятат, че именно това е единственият начин за борба с киселинните и захарни атаки, на които са подложени зъбите ни ежедневно.

 

Превенцията на зъбите включва добрата орална хигиена, промяна в начина на хранене и на живот, редовното посещение при дентален специалист.

 

Въглехидратните храни приемани през деня от децата, осигуряват едно постоянно киселинно рН в устната кухина. В условията на киселинност в устата се развиват кариесогенни микроорганизми. Приема на кариесогенни храни и напитки трябва да се намали до не по-вече от 2 пъти на ден, като е желателно това да става с основните хранения. Нездравословните храни трябва да се заменят със здравословни такива като плодове, зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал.

 

Зъбният кариес може да обхване както емайла, така и дентина на зъба. Тези твърди зъбни тъкани се размекват под влиянието на киселинните атаки след хранене и прием на всичко, съдържащо киселини и захари. Като усложнение на кариеса се наблюдава засягане на пулпата на зъба, вследствие на това зъбът става невитален, мъртъв.

 

Децата се учат на хигиенни навици още от ранна възраст, така че обучението и редовното извършване на орална хигиена, би било в полза за тях. Тези навици ще рефлектират върху поддържането в добро здраве постоянните зъби и венците. Обучението в начина на хранене и на живот също е ключов момент по време на израстването на детето.