Проучване на английската фондация „Орално здраве“ разкрива за преувеличената ефективност на пастите за зъби с черен въглен за избелване на зъбите. Проучването разкрива факти и митове, заобикалящи тази масова тенденция в избелването на зъбите.


В интернет пространството ни заливат статии за здравословно избелване на зъбите с таблетки активен въглен, а на пазара пастите за избелване с активен въглен са многобройни. Производителите ни убеждават, че техните продукти не увреждат емайла, но имат ли ефект и наистина ли не вредят на зъбите?


Английската фондация се опасява, че потребителите не са запознати напълно с употребата и съдържанието на продуктите. Активният черен въглен несъмнено е част от модната здравна съставка в много дезодоранти, козметични продукти, маски за лице, балсами за устни и в разрастващата се тенденция, която вълнува нас, денталните медици, в пастите за зъби.Пастите за зъби трябва да съдържат от 1350 до 1500 ppm флуор, за да защитават зъбите от кариес, но в много от пастите за зъби на пазара, които съдържат активен черен въглен, количеството на флуор спада значително. Това ги прави недостатъчно протективни за зъбите и поставя потребителите на тези пасти под риск от развитие на зъбен кариес.

 

NEWS_MORE_BOX

 


Хората се интересуват от начина, по които изглеждат известните личности и забелязват техните красиви и бели усмивки, но трябва да знаят, че това не е резултат само и единствено на пастите за зъби. Зад избелването на зъбите стоят дентални медици на първо място, а след това и спомагателните средства за поддържане на тази белота.


Друг факт, който трябва да се знае е, че избелващият ефект на масовите средства за самостоятелно избелване на зъбите, е изключително кратък и не е търсеният ефект, който целят повечето потребители.


Много от младите хора желаят да имат красива и бяла усмивка, но съветите на денталните специалисти са да потърсят тяхната помощ и съвети, преди да предприемат самостоятелно избелване на зъбите си. Денталните лекари ще ви дадат насоки за начините за избелване на зъбите ви, без да навредите прекалено много на емайла им.


Бройката на зъбните пасти на пазара, в които участва активният черен въглен, е огромна. Тя се увеличава неминуемо. Някои от тези продукти са силно абразивни и ако ги използвате много често, могат да премахнат емайла на вашите зъби. Това предизвиква чувствителността на зъбите и по-лесно те могат да бъдат засегнати от микроорганизмите, предизвикващи кариозни дефекти. 


От скоро на българския пазар се появиха четки за зъби с въглен. Те са атрактивни с характерния си цвят - в черно. Влакната на тези четки са направени от черен въглен, който спомага за премахването на бактериите от зъбните повърхности. Можете да намерите тези четки с различна мекота на влакната - средни и меки на пазара. Влакната на тези четки са много тънки и спомагат за по-дълбокото, но същевременно по-нежно проникване в сулкуса на зъба. 


Бъдете внимателни и проверявайте продуктите, които използвате. Посъветвайте се с денталния си лекар за конкретните пасти за избелване, нека той ви насочи към тези продукти, които минимално ще навредят на емайла ви и ще постигнете желаната белота. Не забравяйте, че пастата за избелване, която използвате е по-добре да съдържа необходимото количество флуор, за да са оптимално защитени зъбите ви.


Заключението от изследването, проведено от английската фондация за орално здраве, е че единственият начин за постигане на избелване на зъбите е чрез професионалните избелващи средства, препоръчани и/или извършени от денталните специалисти. Четките за зъби с влакна от въглен са добър вариант за личната орална хигиена.